Potraviny nám poskytují širokou škálu různých živin. Některé živiny jsou nezbytné pro produkci energie, jiné zase pro správnou funkci orgánů, správné využití potravy a růst buněk. Nejlepším přirozeným zdrojem k získání minerálů a zdravých tuků jsou ořechy.
Arašídy, pistácie, vlašáky, kokos či mandle - znáte je všichni. Znáte však i všechny pozitiva těchto malých dobrot? Víte kolik jich máte denně zkonzumovat a v jaké formě?
Fakta o ořechách
1. Ořechy jsou výborným zdrojem bílkovin, minerálů, omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
2. Denní dávka ořechů by se měla pohybovat od 4 do 6 polévkových lžic, rozdělených do 3 dávek denně.
3. Ořechy mají energii JIN - ochlazující, takže pokud míváte studené ruce nebo nohy, konzumujte ořechy opražené (na pánvičce nasucho bez oleje).
4. Pokud konzumujete rádi sladkosti nebo ovoce, upřednostňujte vždy sladkosti s ořechy, případně je zajídejte ořechy - vracejí vašemu tělu minerály, které jim cukr odebírá.
5. Přidávejte si ořechy ráno do kaše, případně si jimi můžete posypat rýži či jinou obilovinu na oběd a večeři.
6. Upřednostňujte čisté ořechy, bez příchutí, nesolené.
7. Mějte různé druhy ořechů vždy po ruce, např. v obýváku nebo na stole v kanceláři, případně někde, kde trávíte hodně času.
8. Výborné jako náhrada kravského mléka jsou právě mléka z ořechů - mandlové, kokosové a jiné. Taková mléka by měli upřednostnit hlavně lidé trpící kožními a dýchacími problémy, jako jsou ekzémy či astma.
Sledujte nás na sociálních sítích: