Skořici má jistě většina z vás doma. Ale jak často věnujete tomuto koření pozornost? Do sladkého pečiva je vynikající, ale proč si ji nedopřát častěji a ve zdravější podobě? Máme pro vás hned několik důvodů a tipů, proč tomuto koření věnovat větší pozornost.
Co obsahuje
Na světě je několik druhů skořice, nejběžnější je skořice čínská, která má jemnou chuť. Dalším rozšířeným druhem je skořice ceylonská, jež se také označuje jako skořice pravá - a ta je nejkvalitnější. Obsahuje nejvíce prospěšných látek, jako jsou sacharidy, vláknina, vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, sodík, selen, omega-3, omega-6 mastné kyseliny, vitaminy A, C, E, K, a vitaminy skupiny B, lutein, betakaroten, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou.
Čím prospívá
Skořice je díky obsahu prospěšných látek opravdu cenným kořením, které přispívá našemu zdraví. Obsahuje ale také látku kumarin, která je ve vyšším množství jedovatá, takže při její konzumaci volte zdravou střední cestu, 1/2 lžičky skořice denně zcela postačí. I z tohoto důvodu by se pravé skořici měli vyhýbat těhotné a kojící ženy.
-
Zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu a silné menstruační krvácení.
- Podporuje chuť k jídlu.
- Má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky.
- Pomáhá v boji s rýmou a nachlazením.
- Napomáhá při hubnutí, urychluje metabolismus, štěpí tuky, zahřívá a stimuluje zažívací trakt.
- 1/4 až 1/2 lžičky denně dokáže snížit cholesterol až o 30 %.
- Předchází vzniku krevních sraženin.
- U některých osob dokáže tlumit pálení žáhy.
- Žvýkání kousků skořice neutralizuje zápach z úst.
- Zevně se používá proti revmatismu.
12 tipů, jak zařadit skořici do běžného dne
- Do čaje - přidejte 1/2 lžičky skořice do šálku teplého čaje.
- Příprava masa - posypte skořicí pečené maso.
- Ovoce - posypte skořicí čerstvé či sušené ovoce.
- Dezerty - přidejte skořici do pudinku či jiného oblíbeného dezertu.
- Cider - připravte si horký nápoj z jablečného cideru a posypte skořicí.
- Maso na kari - skořice se skvěle doplňuje s kurkumou, zázvorem a kari.
- Snídaně - přimíchejte si skořici do ovesné kaše nebo do misky s cereáliemi.
- Vyzkoušejte skořicové žvýkačky.
- Víkendová snídaně - posypte si skořicí oblíbené palačinky, skořici můžete vmíchat rovnou do těsta.
- Dobrota na svačinu - smíchejte skořici s burákovým máslem. Vyzkoušejte tenhle dip s řapíkatým celerem či jinou zeleninou. Toto netradiční spojení vás dostane.
- Smoothie a ovocné šťávy - přidejte skořici do oblíbeného nápoje, skořice se hodí zkrátka do každého.
- Voňavá káva - připravte si kávu jako z kavárny a posypte si ji skořicí. Nejenže bude krásně vonět, ale také vás pořádně povzbudí.
Zkusíte více zapojit do svého života tohle voňavé koření?
Sledujte nás na sociálních sítích: