Kořeněná či smažená jídla, rajčatová omáčka, kofein. Pokud trpíte na zpětný chod žaludečních šťáv, již pravděpodobně přesně víte, co není k jídlu nebo pití. Ale už vám někdo řekl, co byste naopak jíst a pít měli?
Choroba jícnu neboli reflux je považována za skryté civilizační onemocnění a plíživě nebezpečnou nemoc. (Slovo „reflux“ naznačuje, že se část žaludečního obsahu vrátí do jícnu a pak samovolně zpět do žaludku.) Pokud nevíte, co na to zabírá, budete z těchto sedmi skvělých tipů naprosto unešení!
1. Kouzelný zázvor
Protizánětlivé vlastnosti zázvoru velmi účinně pomáhají v boji proti rozbouřeným žaludečním šťávám. Zkuste si připravit uklidňující čaj, namáčejte plátky čerstvého zázvoru do horké vody. (Vyhýbejte se však zázvorovému pivu. Cukr v něm obsažený může vaše žaludeční šťávy naopak nakopnout.)
2. Slaďoučké banány
Není žádným tajemstvím, že velmi kyselé ovoce, jako jsou pomeranče, grapefruity nebo jahody, mohou reflux zhoršit. Naproti tomu zásadité potraviny s vyšším pH prokazatelně neutralizují žaludeční kyselost a pomáhají zmírňovat symptomy. S přihlédnutím k tomuto faktu jsou banány nejlepší, aspoň co se ovoce týče.
3. Nedoceněný jogurt
Překyselený žaludek hravě uklidní neslazený jogurt. Už jste o tom slyšeli? V podstatě se jedná o rychlou pomoc v řádu několika korun.
4. Užitečný meloun
Meloun, podobně jako banán, patří mezi vysoce alkalické kousky. Vhoďte pár „kostek“ do svého smoothie a pozorujte, jestli se téměř záhadně nezačnete cítit o dost lépe.
5. Zelená zelenina
Už teď existuje asi tak milion důvodů, proč každý den jíst zeleninu, ale vás se hlavně týká hlavně jeden z nich. Zelená zelenina, jako je chřest, růžičková kapusta či špenát, jsou také alkalické. Při sebemenším problému si tak na talíř nandejte všechny odstíny zelené!
6. Ovesné vločky
Ovesná zrna obecně skvěle působí na odvrácení refluxu. Tak už víte, co si naložit k snídani? Misku ovesných vloček, k tomu nízkotučné či mandlové mléko (obojí je alkalické s nízkým obsahem tuku).
7. Žvýkačky (skoro) všeho druhu
Žvýkačky zvyšují produkci slin, které mohou pomoci snížit množství kyseliny v jícnu. Akorát pozor na mátové. Ty vám pravděpodobně dobře neudělají. Máta je v tomto případě nežádoucí.
Sledujte nás na sociálních sítích: