Prostreno.cz

Mařinka vonná. Zapomenutá detoxikační bylinka z lesa

Kvete v dubnu až červnu, má bílé květy a je oblíbenou lesní bylinou, která se používá při jarních detoxikačních kúrách. Znáte mařinku? Pokud ne, najděte její stanoviště ještě před prvním májem. S její pomocí totiž vykouzlíte chutné májové víno!

Lidové léčitelství zná mařinku (Galium odoratum) jakožto prostředek pro uklidnění, proti migréně, menstruačním potížím, při bolestech břicha a hlavy, při nespavosti a podrážděnosti, u výskytu křečových žil a hemoroidů, při poruchách krevního oběhu a jiných nervových potížích. Je to ale i důležitá součást vína.

Byla noc krásná, májová…

O použití mařinky v májovém víně se poprvé zmiňuje v roce 854 jistý benediktýnský mnich. Slavný německý botanik a fyzik Hieronymus Bock zvaný Tragus (1498-1554) popisuje ve svém herbáři výrobu osvěžujících nápojů s mařinkou, jejichž receptury se dochovaly dodnes. Májová „bowle“ nebo také ono májové víno, se pije 1. května a je připraveno z mladých výhonů mařinky vonné vylouhovaných ve víně. Proč to letos také nezkusit?

Na zdraví!

Připravte si doporučenou dávku pro extrakci ve víně, což jsou 3 gramy čerstvé mařinky a 1 litr vína. Bylinky vsypte do alkoholu a nechte 10 hodin stát. Poté mařinku vyjměte a víno nechte vychladit. Pokud nevíte, kde mařinku hledat, běžte na procházku mezi stromy.

Mařinka roste hlavně v listnatých či smíšených lesích Evropy a poznáte ji podle toho, že je to 10 až 40 centimetrů vysoká bylina s hranatým, nevětveným stonkem. Listy mařinky jsou po 6 až 8 v přeslenech. Drobné květy jsou čtyřcípé a mají bělavou barvu. Pokud se ji rozhodnete pěstovat doma jako trvalku, tak jí dopřejte stinnou část zahrady s půdou spíše vlhčí. Kobercovitě se rozrůstá a vydrží desítky let, spolehlivě přežívá mráz do -30°C.

Dobrého pomálu?

Mimochodem, mařinkové výhonky se používají i do směsí bylin na čaje jako příjemná vonná složka. Také se jimi aromatizují jablečné mošty, ovocné saláty a dokonce i pivo. Jisté upozornění tu však je. Rostlina je slabě jedovatá. Po požití nadměrného množství výrobků s mařinkou se mohou vyskytnout kvůli vysokému obsahu kumarinu bolesti hlavy. S tím vínem, a ani s ničím jiným, to tedy nepřehánějte.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba