Není ořech jako ořech. Třeba takové brazilské kakao není ceněno jen pro svoji chuť. Doopravdy cupuacu snižuje hmotnost, vypíná pleť a reguluje pohyb střev? A co to vlastně je?
V Jižní Americe, zejména v zemích, které jsou součástí Amazonky, je cupuacu považováno za lékárnu, a to díky obsaženým živinám. Cupuacu přitom někteří mají za ovoce, jiní spíš za ořech, ti další jej přezdívají jako „velkokvěté kakao“.
Uvnitř protáhlého ořechu se nachází buničina, máslová a voňavá, a taky asi 20 až 30 semen o velikosti lískových ořechů. Semena jsou mimochodem často zpracovávána na máslo cupuacu, což je složka, která se dnes čím dál více využívá v kosmetickém průmyslu (změkčuje pokožku).
Pokud jde o buničinu, tak tak má skutečně báječnou chuť. Ti, kdo ochutnali, ji přirovnávají ke kombinaci ananasu, banánu a hrušky. Bez ohledu na to, jak se cupuacu jeví na jazyku, udává se, že nutriční profil plodů kakaovníku velkokvětého rozhodně stojí za pozornost. Lokálně může být použit nejen pro zkrášlení pokožky a vlasů. Podívejme se na některé z dalších výhod, které nabízí!
Posiluje imunitní systém
Jednou z mnoha, mnoha živin, které můžete získat z každé porce cupuacu, je vitamin C. Protože konzumace tohoto exotického ovoce (či ořechu, chcete-li) pravidelně pomáhá snižovat riziko vzniku onemocnění typu chřipka nebo angína, jeví se jako nezbytnost domácí lékárny.
Zpomaluje stárnutí pleti
Vzhledem k tomu, že vitamin C je nezbytný pro výrobu kolagenu, konzumace ovoce cupuacu může pomoci udržet vaši pokožku pružnou a bez vrásek. Jak již bylo zmíněno výše, můžete také použít plody cupuacu coby jednorázovou masku, která vypíná a omlazuje pleť. (Kosmetické produkty už jsou u nás k dostání také, přičemž 100 ml hydratačního oleje cupuacu přijde zhruba na 1 200 korun.)
Kontroluje krevní cukr
Konzumace cupuacu je velmi vhodná pro osoby, které trpí diabetem 2.typu. Reguluje totiž uvolňování cukru v krvi, a to díky bohatému obsahu vlákniny.
Reguluje pohyb střev
Vláknina, která je přítomna v ovoci cupuacu, taky předchází zácpě. To znamená, že přispívá k pravidelnému pohybu střev. Vezměte však na vědomí, že vyšší přísun tekutin a fyzická aktivita jsou také zásadní.
Napomáhá hubnutí
Může něco tak dobrého zároveň i snižovat tělesnou hmotnost? Ano, může. Již zmiňovaná vláknina se totiž stará o pocit sytosti, takže čím více cupuacu, tím méně dalších svačinek okolo.
Pozitivně působí na srdce
Ovoce cupuacu je prospěšné pro osoby s onemocněním srdce nebo s vysokým rizikem jejich vývoje. To proto, že vláknina, antioxidanty a draslík spolupracují při snižování hladiny krevního tlaku a cholesterolu, což může pomoci udržet kardiovaskulární systém ve výborném stavu.
Snižuje riziko vzniku rakoviny
Podle některých zdrojů konzumace plodu cupuacu údajně může působit jako prevence vůči rakovině. Hovoří se o tom v souvislosti s antioxidanty, které bojují proti kognitivnímu stresu a nedají tak šanci rozvinutí nemoci.
Sledujte nás na sociálních sítích: