Krásná pokojová rostlina, jejíž semena stojí pár korun? Tamarind indický. Jak chutnají jeho plody a proč jsou ve světě tak populární?
Tamarind indický je tropickou dřevinou se zajímavými a chutnými plody, které ochutí maso, zeleninu i nápoje. Jedná se o stálezelený stromek, jenž se v našich klimatických podmínkách pěstuje jako pokojová rostlina.
Co se týče plodů, tak ty charakterizují dlouhé, hnědé skořápky, které uvnitř mají lepkavou, masitou a šťavnatou buničinu. Toto ovoce, které se velmi často přidává k dezertům, jakmile je plně zralé, se může i usušit a rozemlít na koření. Nejen, že skvěle chutná, ale také pro svoje nutriční složky patří k velmi cenným komoditám. Co dělá tamarind indický tak silný?
Chrání před nemocemi
Významná hladina vitaminů C, E a B, vápníku, železa, fosforu, draslíku, manganu a vlákniny činí z tamarindu silné antioxidačním a protizánětlivé činidlo. S ním je člověk zdravý a vitální!
Zlepšuje trávení
Tamarind je považován za přirozené projímadlo, a to díky vysokému obsahu vlákniny. Jeho pravidelná konzumace podporuje zažívací systém. Tamarind je také žlučovitou látkou, což znamená, že stimuluje činnost žluče. To může pomoci rychleji rozpouštět jídlo. A studie dokonce ukazují, že naopak působí i proti chronickému průjmu!
Chrání zdraví srdce
Různé výzkumy, které se zabývaly tamarindem a jeho dopadem na lidské zdraví, poukazují na to, že je aktivní při snižování krevního tlaku a cholesterolu. Impozantní hladina vitaminu C v tom také jistě má „prsty“. Vitamin C je antioxidant, který může snížit dopad volných radikálů, těch otravných vedlejších produktů buněčného metabolismu, které jsou spojeny se srdečními chorobami a řadou dalších zdravotních potíží.
Zlepšuje oběh
Tamarind patří k velmi dobrým zdrojům železa a jediná porce může poskytnout více než 10 % denní potřeby. Železo zaručuje správný počet červených krvinek, s čímž souvisí správné okysličování různých svalů a orgánů. Nedostatek železa vede k anémii, která se vyznačuje slabostí, únavou, bolestí hlavy, kognitivními poruchami a problémy se žaludkem. Není lepší dát si tamarind? Kupte si semínka a dejte se do pěstování!
Podporuje funkci nervů
B-komplex. Tak právě ten také najdete v tomto exotickém ovoci. Například thiamin je zodpovědný za zlepšování nervových funkcí a vývoj svalů. To se přece hodí každému, no ne?
Může se i při dietě
Jedna z unikátních sloučenin, která může být extrahována z tamarindu, se nazývá kyselina hydroxykitrická (HCA). HCA je spojena se ztrátou hmotnosti, neboť inhibuje enzym v těle, který specificky napomáhá ukládání tuků. Dále je známo, že tamarind potlačuje chuť k jídlu zvýšením serotoninového neurotransmiteru. Výzkumy na toto téma stále pokračují, nicméně již teď se jedná o slibné příznaky snadnějšího shazování kil!
Řídí diabetes
Spolu se schopností zastavit přírůstek hmotnosti, inhibice enzymu alfa-amylázy zabraňuje především absorpci sacharidů. Sacharidová těžká strava může zvýšit šance na nekontrolovanou hladinu glukózy a inzulinu, což je největší problém u lidí s diabetem. Tamarind tyto výkyvy pomáhá sledovat a kontrolovat.
Zároveň se o něm tvrdí, že posiluje imunitu, má protizánětlivé vlastnosti a zajišťuje dlouhodobou ochranu před mikrobiálními a houbovými infekcemi. No, zdá se, až u nás zdomácní, máme se na co těšit!
Sledujte nás na sociálních sítích: