Jablečný ocet je populární bojovník při redukčních dietách, ale zvládne i mnohem víc. Pokud patříte mezi příznivce jablečného octa, a navíc se chcete zahřát teplým nápojem, spojte, jak se říká příjemné s užitečným a připravte si zdravý a teplý nápoj z jablečného octa.
Zpátky do minulosti
Jablečný ocet používáme pěknou řádku let, jeho historie sahá k civilizaci starých Egypťanů, Babylóňanů, Řeků a Římanů. Dokonce ve 4. století před naším letopočtem jím léčil své pacienty sám Hippokrates. A proč je tak oblíbený a zdravý? Tajemství je v jeho výrobě.
Výroba jablečného octa
Výroba octa se skládá ze dvou hlavních kroků, prvním krokem je kvašení, kdy jablečná drť či mošt jsou vystaveny působení kvasinek. Při tomto procesu dochází k fermentaci cukrů na alkohol. Následujícím druhým krokem je působení bakterií, které dále fermentují alkohol a dochází ke vzniku kyseliny octové. Tato kyselina je ve skutečnosti nejúčinnější složkou jablečného octa.
Kvalitní jablečný ocet je organický nefiltrovaný a obsahuje celou řadu bílkovin, enzymů a prospěšných bakterií, díky kterým má jasnou zlatavou barvu. Pokud chcete konzumovat jablečný ocet převážně z důvodu jeho zdravotních benefitů, neváhejte si připlatit za kvalitní ocet. Přibližně za 750 ml jablečného octa zaplatíte kolem padesáti korun, samozřejmě najdete i dražší produkty.
Přínosy čaje z jablečného octa
Nejpůsobivějším přínosem tohoto kyselého teplého nápoje je snížení tělesné hmotnosti, nižší hladiny toxicity v těle, regulace krevního cukru a posílení imunitního systému včetně dýchacích cest.
Redukce hmotnosti
Tento čaj je známý tím, že potlačuje chuť k jídlu, což může pomoci při přejídání a nezdravými svačinkami mezi jídly, což vám pomůže k vysněné postavě. Navíc jablečný ocet nastartuje váš metabolismus a zkrátka bude vám to „pálit“ rychleji.
Ničí bakterie a detoxikuje organismus
Přítomná kyselina octová činí kyselé prostředí ve vašem těle, ve kterém většina bakterií zákonitě nemůže přežít. Navíc čaj z jablečného octa může mírně zvýšit močení, což přispívá ke snížení hladiny toxinů ve vašem těle a tím zlepšuje funkci ledvin. Navíc také pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi.
Posílí imunitní systém
Tomuto čaji zkrátka protizánětlivé účinky nemůžete upřít. Díky tomu posiluje celý imunitní systém, včetně svého blahodárného působení na respirační systém. Proto je vhodný i jako prevence proti chřipce a nachlazení, čaj samozřejmě můžete popíjet i během těchto onemocnění.
Jak na to?
Recept na čaj z jablečného octa je velmi jednoduchý a může být i dodatečně ochucen podle vaší chuti. Do hrnku si dejte 1 polévkovou lžíci octa a zalijte vroucí vodou. Čaj si můžete libovolně dochutit například, medem, skořicí, vanilkou či citronovou kůrou. Pamatujte, že doporučená denní konzumace jablečného octa jsou 2 polévkové lžíce.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7374219/
Sledujte nás na sociálních sítích: