Myslíte si, že doporučení ohledně pravidelné konzumace zeleniny je jen takovým lékařským „výkřikem do tmy“? Omyl. Pokud ji vykážete z jídelníčku, riskujete nadváhu, srdeční choroby i zhoršenou kvalitu pokožky!
Jisté živiny, které vaše tělo potřebuje ke správnému fungování i samotnému zdraví, se nacházejí výhradně v zelenině. To jste věděli? Některé druhy zahrnují vlákninu, jiné zase vitamin C nebo celou řadu důležitých antioxidantů. Je tedy naprosto samozřejmé, že vaše každodenní strava by měla obsahovat spoustu zeleniny – kořenové, košťálové, cibulové i listové. Co by se stalo, kdybyste tyto přírodní dary náhle jíst definitivně přestali? Lékaři varují, že klidně i tohle!
Rychlé zvýšení tělesné hmotnosti
Vláknina je něco, co nenaleznete v žádném mase, instantní polévce ani salámu. Tato cenná látka rostlinného původu plní spoustu funkcí, přičemž jednou z nich je navození pocitu sytosti. Potraviny, které neobsahují žádnou vlákninu (třeba ty výše zmíněné), jen stěží dokážou uspokojit, ba naopak nahrávají ještě většímu hladu. To pochopitelně jednoho „nutí“ vyhledávat další a další stravu, takže riziko nadbytečných kil je skutečně vysoké.
Ozvou se i potíže s trávením
Vláknina zabraňuje akumulaci toxinů a odpadních produktů ve střevech, přičemž dohlíží na jejich pravidelné pohyby. Pokud by ve vašem jídelníčku byla nouze o její zeleninové zdroje, je velmi pravděpodobné, že byste brzy čelili zácpě. Zvlášť v případě, že máte sedavý životní styl, fyzické aktivitě moc
„nedáte“ a nedodržujete pitný režim.
Zhoršená kvalita pleti. Jako že hodně
Nulová konzumace rajčat, paprik, celeru, mrkve, červené řepy a dalších druhů nahrává všem kožním problémům, na které si jen vzpomenete. Opět to má mnoho společného s tím, že organismu chybí vláknina, která přispívá k odstranění škodlivin ze systému. A co víc – zelenina je nabitá antioxidanty, jež zabraňují defektům kožních buněk.
Větší pravděpodobnost onemocnění srdce
Není žádným tajemstvím, že strava, v níž zeleninu nahrazují potraviny s vysokým podílem nasycených tuků, značně ucpává cévy, zvyšuje krevní tlak i hladinu cholesterolu. Přesně tyto aspekty hrají do karet kardiovaskulárním chorobám a představují riziko v podobě mrtvice i srdečních záchvatů. Chcete být z obliga? Pak jezte zeleninu „po kilech“!
Zdroj: www.verywellhealthl.com, www.eatthis.com
Sledujte nás na sociálních sítích: