Jód je základní minerál, který hraje klíčovou roli při syntéze hormonů štítné žlázy. Bez tohoto prvku je snížení činnosti štítné žlázy nevyhnutelné, což se může projevit různými příznaky včetně únavy, deprese, zvýšení hmotnosti, kognitivních potíží a snížení jemných motorických dovedností. Možná si myslíte, že když se jód u nás běžně přidává do soli, nemůžeme trpět nedostatkem, ale v poslední době jsou populární různé druhy solí, převážně z dovozu, do kterých se jód nepřidává. Víte, jak si doplnit tento cenný minerál z běžné stravy?
Jód je nezbytný pro správnou metabolickou aktivitu v těle. Denní doporučená dávka se pohybuje od 150 do 200 mikrogramů, ale jeho potřeba souvisí také s věkem a zdravotním stavem. Například těhotné a kojící ženy by měly dbát na přísun jódu, protože je důležitý pro vývoj plodu a miminka.
Dalo by se říci, že se nemusíte obávat ani nadbytku. Podle EU je tolerovatelná hranice příjmu jódu až 600 mikrogramů pro dospělého jedince na den. Přesto, jak se říká, všeho s mírou – pokud si nekupujete sůl obsahující jód, můžete ho doplnit pestrou stravou. A kde ho najdete?
Vejce natvrdo
Vejce jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitaminu E, vitaminu A a různých antioxidantů, navíc vejce vařená natvrdo také dodávají našemu organismu přibližně 24 mikrogramů jódu, což je téměř 16 % toho, co vaše tělo potřebuje každý den.
Kukuřice
Pro milovníky zeleniny je skvělou volbou kukuřice. Jediný šálek doplní tělu přibližně 28 mikrogramů jódu, to znamená něco okolo 20 % množství, co vaše tělo potřebuje. Navíc je kukuřice dobrým zdrojem vlákniny, vitaminů B a bílkovin.
Mořské ryby
Ryby jsou ve stravě velmi dobrým zdrojem jódu, například takový tuňák nebo treska. Jedna porce treska obsahuje přibližně 65 % denní potřeby této živiny. Navíc má treska také vysoké hladiny užitečných omega-3 mastných kyselin.
Bílé fazole
Pro ty, kteří milují fazole, by jód neměl být nikdy problém, protože 1 šálek bílých fazolí dodává 64 mikrogramů této základní živiny, což je více než 40 % denní potřeby. Kromě toho obsahuje velké množství vlákniny a spoustu dalších důležitých minerálů.
Mléčné výrobky
Porci jódu si můžete dopřát rovnou při snídani, jeden středně velký jogurt doplní vašemu tělu až 55 % doporučené denní dávky jódu. Jód můžete získat i ze sklenky mléka, která může obsahovat 59–112 % denní doporučené dávky jódu. Z mléčných výrobků vede bez pochyby tvaroh ve 160 gramech tvarohu najdeme okolo 65 mikrogramů jódu.
Sledujte nás na sociálních sítích: