Konzumace ryb je součástí vyvážené stravy a makrely patří mezi oblíbené a dostupné druhy ryb. Přičemž jsou velmi přínosné pro lidský organismus. A co vy, patříte mezi milovníky ryb, nebo vás přesvědčí níže uvedené výhody a dáte rybám šanci?
Obecně pod označením makrela se skrývá více než 30 druhů ryb, z nichž většina patří k do čeledi makrelovití (scombridae). V mnoha částech světa jsou makrely známé jako bangada neboli makrelovka indická. Tyto ryby se obvykle nacházejí poblíž pobřežních oblastí, kde se účelně chovají a krmí.
Co obsahují?
Všechny druhy makrel jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a mají vysokou hladinu vitamínu B12 (téměř 700 % denní potřeby). Obsahují minerály, jako je selen, měď, fosfor, hořčík a železo. A také menší množství vitaminu A, draslíku, zinku a sodíku. Navíc obsahují spoustu potřebných bílkovin. Díky tomuto působivému profilu živin a různým způsobům přípravy makrely zůstávají jednou z nejoblíbenějších a nejčastějších konzumovaných ryb na světě. A čím nás obohatí?
Posílí imunitu
Navzdory nízké hladině vitaminu C jsou makrely přesto důležité pro náš imunitní systém. Obsahují jeden z unikátních prvků, a to koenzym Q10, který je úzce spojen s prevencí infekce a posilováním obranyschopnosti těla před oxidačním stresem. Navíc přítomné omega-3 mastné kyseliny jsou také známé tím, že redukují zánět.
Regulují hladinu cholesterolu
S působivou hladinou omega-3 mastných kyselin je známo, že makrely zlepšují rovnováhu cholesterolu v těle snížením špatného LDL cholesterolu a zvýšením hladiny dobrého HDL cholesterolu. To vede k celkovému snížení cholesterolu, které se oxiduje a je uloženo v tepnách jako nebezpečný plak. Pravidelná konzumace ryb je tak skvělou prevencí před vznikem aterosklerózy, infarktu myokardu, cévní mozkové příhody a ischemické srdeční choroby.
Pro silné kosti
Existuje mnoho minerálů přítomných v makrelách, včetně mědi, selenu, hořčíku, manganu, vápníku a železa, které jsou spojeny s hustotou kostí. Pravidelnou konzumací této ryby můžete zabránit nástupu osteoporózy.
Zlepšují kognitivní funkce
Vysoká hladina omega-3 mastných kyselin, která se vyskytuje u makrel, zejména DHA, přispívá ke zlepšení kognitivních funkcí a snižuje tak riziko neurodegenerativních onemocnění. Protizánětlivé vlastnosti těchto sloučenin snižují tvorbu plaků, které často předcházejí symptomům Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
Pro štíhlý pas
Dieta nemusí být rozhodně nuda a do dietního jídelníčku ryby neodmyslitelně patří. Ačkoli se může zdát, že makrela má poměrně hodně kalorií, mnohem zajímavější je její obsah bílkovin, už 100 g makrely obsahuje přibližně 40 % denního doporučeného příjmu bílkovin, a to je velmi působivé.
Pro krásnou pleť a zdravé vlasy
Složení jídelníčku se projevuje i na našem vzhledu a teď nemáme na mysli váhu, ale vzhled pokožky a vlasů. Přítomné omega-3 mastné kyseliny a selen, působí jako antioxidanty v těle, pomáhají snižovat oxidační stres a účinky volných radikálů, které jsou přirozenými vedlejšími produkty buněčného metabolismu. Mohou také pomoci snížit vznik vrásek a věkových skvrn. Vaše vlasy posílí poměrně velká dávka bílkovin, železa, zinku a již zmíněných omega-3 mastných kyselin. Pravidelná dávka těchto živin může zlepšit lesk a vzhled vašich vlasů, zároveň posílí vlasové prameny a snižuje výskyt lupů.
Zdroj: www.eatthis.com, www.eatingwell.com/article/7821288/is-seafood-healthy/
Sledujte nás na sociálních sítích: