Čočka, která se může pochlubit vysokým obsahem bílkovin, je bohatým zdrojem esenciálních aminokyselin a mikroživin, jako jsou vitaminy a minerály. Připravujete si ji na Nový rok? Tohle jsou důvody, proč byste měli!
Černá, červená, hnědá, žlutá, francouzská zelená… Čočka je nesmírně variabilní a mnohem častěji se konzumuje v asijských zemích, zejména v Indii. Však podle statistik má právě Indie největší počet vegetariánů, takže čočka tamním obyvatelům může nahrazovat maso. (Množství bílkovin v čočce je až 35 %, což je srovnatelné s červeným masem či mléčnými výrobky.)
Čočka je také dobrým zdrojem vlákniny, zároveň má nízké množství kalorií. Dalšími výživnými složkami jsou molybden, folát, tryptofan, mangan, železo, fosfor, měď, vitamin B1 a draslík. A co čočka udělá s vaším tělem?
Svalová regenerace
Orgány a svaly pro svoji obnovu potřebují stálou dodávku bílkovin a aminokyselin. Čočka, zejména ta naklíčená, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které se o „restart vnitřku“ starají.
Kontrola diabetu
Srovnávací studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že dietní vláknina, kterou v sobě čočka skrývá, pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi. Taky dobrá zpráva.
Zlepšení trávení
Vzhledem k tomu, že v čočce je hojně zastoupená vláknina, jak již bylo řečeno, nestará se tahle potravina jen o funkčnost trávení, ale i pohyby střev, což vede k prevenci zácpy. Přestože čočka má tendenci způsobovat nadýmání a plynatost, konzumace namočené nebo naklíčené čočky stravitelnost usnadňuje.
Zdraví srdce
Čočka, která má zanedbatelné množství tuku, je ideálním zdrojem bílkovin, hořčíku a draslíku. Tenhle koktejl živin pomáhá uvolnit kardiovaskulární svaly a snižovat hladiny krevního tlaku.
Prevence proti ateroskleróze
Americké výzkumy potvrdily, že pravidelná konzumace čočky poskytuje zásobu antioxidantů, které snižují pravděpodobnost vzniku aterosklerózy. Tyto antioxidanty hrají roli při neutralizaci volných radikálů chránící buňky před poškozením a stárnutím.
Funkční nervový systém
Dlouho se věřilo, že mikroživiny, jako jsou vitaminy a minerály, nemají vliv na fungování mozku. Další vědecké poznatky však naznačují, že je tomu právě naopak. Například v Paříži jsou si naprosto jistí, že vitaminy a minerály, nalezené právě i v čočce, mozek potřebuje pro své optimální fungování. Tak na to prvního ledna nového roku nezapomeňte. Čočka podle tradic symbolizuje přínos peněz. A jak si ji připravíte, záleží čistě jen na vás.
Sledujte nás na sociálních sítích: