Ledničky prodlužuje čerstvost potravin. Bohužel ne vždy tomu tak je u všech potravin! Víte, co udělá chladnička s banány či melounem? Naučte se, které potraviny do ní nepatří!
Chladničky jsou skvělým nástrojem pro zachování čerstvosti potravin tak dlouho, jak jen je to možné. Bez nich se jen stěží dá uchovávat maso, mléko i další druhy jídla. Ovšem nejsou všemocné! Které potraviny do ní nepatří?
Brambory
Skladování brambor při teplotě nižší než 7 °С způsobuje jejich nepříjemně sladkou chuť. Zkuste je raději uložit do papírového sáčku a nechat na chladném (ale ne studeném). Nebo je dejte do sklepa.
Citrusy
Tropické ovoce má v chladničce tendenci začít rychle hnít a tím se stává nebezpečné pro lidský organismus. Citrusy vám nejlépe vydrží, když je zabalíte do několika vrstev papíru a uložíte na suchém a tmavém místě.
Cibule a česnek
Vlhkost, jež se nachází v chladničce, způsobí to, že cibule změkne a nelze ji konzumovat. Navíc to nahrává růstu škodlivým bakteriím a plísním. Cibule tedy jednoznačně do chladničky nepatří. Stejně jako česnek. Prostředí ledničky může způsobit, že vám začne klíčit. Krom toho bude mít tendenci ztrácet chuť.
Med
Chlad a vlhkost zvyšují rychlost krystalizace medu. V důsledku toho rychle ztrácí svou jedinečnou chuť a zejména zdravotní účinky. Při pokojové teplotě však tento výživný zázrak zůstane dobrý téměř navždy, stačí jej skladovat v pevně uzavřené nádobě.
Rajčata
Chladnička není nejlepší úložiště ani pro rajčata, protože studený vzduch zastavuje proces zrání. Nízké teploty mají nejvíc negativní vliv na chuť a texturu rajčat.
Banány
Chlazené banány velmi rychle začnou černat. Pokud uvidíte v obchodě kusy s černými skvrnami, neznamená to, že jsou přezrálé, ale že byly během přepravy špatně skladovány.
Meloun
Celé melouny, budou chutnat nejlépe, když je necháte při pokojové teplotě. Některé výzkumy dokonce ukazují, že zchlazením melouny ztrácejí obsah antioxidantů!
Jablka
Ponechání čerstvých jablek v chladničce ovlivní časem nejen jejich chuť, ale i konzistenci. Umístěte je raději v přepravce na suché chladnější místo.
Drobné ovoce
Borůvky, maliny, brusinky nebo jahody se obecně špatně skladují. V chladničce nedozrají a při pokojové teplotě začínají hnít, proto se doporučuje jejich přímá konzumace.
Avokádo
Jakmile vložíte nezralé avokádo do chladničky, velmi rychle začne absorbovat vlhkost a změkne, bude však stále nedozrálé! Nejlepším místem pro odložení avokáda je mísa plná ovoce. Rychleji dozraje například při banánech.
Olej a káva
Většině druhů olejů se nejlépe daří při pokojové teplotě a ve tmě. A co se týče kávy, tak ta v chladničce ztratí svou chuť a absorbuje pachy z potravin kolem ní. Tehdy vám už určitě nebude chutnat. Chuť a čerstvost si zachová pouze dobře uzavřená a uložená na tmavém místě. Tak a teď už rychle utíkejte k vaší lednici a vytřiďte potraviny, které tam nemají být. Ušetříte si spoustu nervů, ale i rodinný rozpočet.
Sledujte nás na sociálních sítích: