Podlehli jste kouzlu populární ketogenní či lowcarb stravy? Pravděpodobně jste snížili podíl svého tělesného tuku, ale také jste přispěli ke zmírnění bolesti kloubů. Diety s nízkým příjmem sacharidů totiž mají protizánětlivý efekt, tvrdí vědci!
Už jste někdy slyšeli termín LCHF – Low-carb high fat? Jedná se o nízkosacharidovou a vysokotukovou stravu, která je založena na minimálním příjmu sacharidů a vysokém příjmu kvalitních tuků. Tento styl jídla se ukazuje jako jeden z nejúčinnějších v boji proti obezitě a chronickým a civilizačním nemocem. Při jídelníčku s nejnižším množstvím sacharidů se tělo dostane do ketózy, která maximalizuje spalování tuků. I když je ketogenní strava velmi oblíbená, lékaři varují, že může způsobit selhání ledvin.
Někteří odborníci proto doporučují pacientům s narušenou funkcí ledvin v důsledku diabetu 2. typu či hypertenze, aby se vyššího příjmu bílkovin v rámci ketogenní diety vyvarovali. Na druhou stranu tu však jsou určitá pozitiva. Nízkosacharidová dieta může pomoci snížit bolest u pacientů s osteoartrózou kolenního kloubu.
Začátek i konec u jídelníčku
Kolenní osteoartróza je stav ovlivňující kolenní klouby v důsledku opotřebení a bývá obvykle pozorován u lidí nad 50 let. Jak se chrupavka pomalu opotřebovává, objevují se extrémní bolesti a potíže s chůzí. I když tento neduh nelze vyléčit, lze ho zmírnit pomocí medikace a fyzioterapie.
Řada studií se také zaměřila na úlohu výživy při snižování bolesti při osteoartróze a bylo odhaleno, že po stravě s nízkým obsahem sacharidů se pacientům uleví. Výsledky studie přitom byly publikovány v časopise Pain Medicine, experimentu se zúčastnili pacienti ve věkové skupině 65 až 75 let.
Podpůrná léčba s péčí o srdce
Účastníci byli požádáni, aby dodržovali jeden ze tří druhů stravy: dietu s nízkým obsahem sacharidů, dietu s nízkým obsahem tuků, nebo pravidelnou stravu, a to po dobu 12 týdnů. Výzkumníci se následně zaměřili na známky oxidačního stresu, které se pojí s funkční bolestí kloubů. Výsledky byly jednoznačné.
Ukázalo se, že nízký příjem sacharidů prokazatelně snižuje intenzitu bolesti a oxidační stres. Omezení příjmu sacharidů vede také k omezení tvorby tukových zásob (lipogenezi) z glukózy, ketogenní dieta dále ovlivňuje hladiny zánětlivých markerů, a lze tedy tvrdit, že má protizánětlivý efekt, takže snižuje kardiovaskulární riziko.
Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5384055/ - celý článek
Sledujte nás na sociálních sítích: