Menu
Pro hledaný termín nebyly nalezeny žádné výsledky.
Zpět na: Chápání jídla jako paliva pro tělo
Dobré zdraví si udržíme pouze pokud naše strava obsahuje tyto živiny: 1. Proteiny - tvoří hlavní složku tělesných buněk. Z nich se budují tkáně a regenerují buňky. Podporují náš imunitní systém, dodávají nám sílu a spolu s mastnými kyselinami také stabilní strukturu buněčným membránám. Zdravé zdroje proteinů jsou: libové maso, kuže zbavené kuře, ryby, vaječné bílky, fazole, ořechy, odtučněné mléko a jogurt. 2. Tuky – hlavní forma ukládání energie pro tělo. Bez přijímání tuků bychom nedokázali využívat vitamíny rozpustné v tucích. Tuk ve stravě nám dodává esenciální mastné kyseliny (které si tělo nedovede vytvořit samo), jež jsou potřeba pro normální růst a vývoj a pro tvorbu určitých hormonů. Některé tuky jsou pro člověka nezdravé: nasycené tuky (v mase, másle, plnotučném mléku a sýru) a transfigurované tuky (obsažené v hydrogenovaných potravinách: margarinu, balených pochutinách a pekárenských produktech). Oba druhy tuků zvyšují hladinu špatného cholesterolu a triglyceridů. Nenasycené tuky jsou naopak zdravé, najdeme je v rybách a rostlinných olejích, v jádrech ořechů a celozrnných výrobcích. Existují dva typy nenasycených tuků: polynenasycené a mononenasycené. Mezi polynenasycené tuky patří Omega 6 a Omega 3. Omega 3 esenciální mastné kyseliny najdeme v tučných rybách, jako jsou například losos, makrela či sardinky. Zdravý poměr mezi Omega 6:Omega 3 by měl být 1:1, v mnoha případech současné stravy to je ale jen asi 15:1. Proto je tak důležité jíst tučné ryby alespoň 3–4krát týdně nebo užívat doplňky obsahující rybí tuk s Omega 3. Omega 3 mastné kyseliny podporují kardiovaskulární systém, vývoj mozku a zdraví pokožky. Mají také silné protizánětlivé účinky. Mononenasycené tuky najdeme v olivovém, řepkovém či slunečnicovém oleji, v jádrech ořechů, avokádech či olivách. 3. Uhlohydráty – tělem upřednostňovaný zdroj energie a základní „palivo” pro mozek, které poskytuje energii měřenou v kilokaloriích (kcal). Jednoduché uhlohydráty tvoří jedna či dvě molekuly cukru, složené uhlohydráty tvoří více molekul cukru. Jednoduché uhlohydráty se tráví rychleji a rychle také zvyšují hladinu krevního cukru. To, jak léta plynou, může začít být nebezpečné, neboť slinivka může ztratit svou schopnost tvořit inzulín. Složené uhlohydráty se musí déle trávit a vstřebávat a tak hladinu krevního cukru zvyšují postupně. Hlavními zdroji dobrých uhlohydrátů jsou celozrnný chléb a cereálie, zelenina, luštěniny a ovoce. 4. Vláknina - najdeme ji v ovoci, zelenině a celozrnných výrobcích. Rozpustná vláknina je „rozpustná” ve vodě a zpomaluje trávení, což nám dodává pocit nasycení a pomáhá při hubnutí. Snižuje také hladinu špatného cholesterolu a pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. Nerozpustná vláknina ve vodě rozpustná není. Ta odstraňuje toxické odpady nahromaděné ve střevech a brání tak zácpě. 5. Vitamíny – základní složky potravy, které tělo potřebuje k podpoře imunitního systému, na podporu zdravého růstu a rozvoje a na přeměnu uhlohydrátů, proteinů a tuků na energii. Vitamíny a minerály se vyskytují převážně v ovoci a zelenině, v libovolném mase, drůbeži, vejcích, rybách a mléčných výrobcích, ale chceme-li přijímat dostatečná množství těchto živin, měli bychom jíst ovoce a zeleninu syté, hluboké barvy, tmavě zelené či listnaté (tmavě zelené zelí, brokolice, špenát); žluté či oranžové ovoce a zeleninu (mrkev, žluté melouny a nektarinky), červené ovoce a zeleninu (jahody, rajčata, červené papriky), luštěniny (čočka a fazole), citrusy (pomeranče, grapefruity, citrony a kiwi). Dostatek ovoce a zeleniny ve stravě vám poskytuje nezbytné vitamíny, minerály a antioxidanty, které chrání vaše buňky a tkáně před poškozením volnými radikály. 6. Minerály - nejsou rozložitelné teplem, vzduchem ani kyselinami. Nacházejí se ve vodě a v půdě a rostliny, ryby a zvířata, které jíme, je vstřebávají. Hrají životně důležitou roli při téměř všech tělesných biologických procesech růstu a rozvoje kostí, zubů a svalů, jsou zásadní pro normální fungování srdce a mozku, pro regeneraci buněk, krvetvorbu, hydrataci, spalování tuků atd. 7. Voda - je pro naše tělo tou nejdůležitější živinou. Dospělé tělo je vodou tvořeno ze 40–60 %. Na vodě, která po těle přepravuje živiny, odstraňuje toxiny a poskytuje mu izolaci a chlazení, je závislá každá živá buňka našeho těla.
Cvičím pravidelně
Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.
Zdarma produkt k testování!
Reklama