Konzumace ostružinové šťávy může přinést řadu překvapivých účinků na naše zdraví. Co všechno se stane, když ji zařadíte do svého denního režimu? Zbavíte se průjmu, nevolností i vrásek!
Ostružiny poskytují významné množství vitaminu C. Jedna porce (100 g) pokryje 35 % doporučeného denního příjmu. Vitamin C se podílí na syntéze bílkovin a je nezbytný pro produkci kolagenu a některých neurotransmiterů. Céčko má také antioxidační vlastnosti a podílí se na fungování imunitního systému.
100 g porce ostružin organismus obohatí o 14 % doporučeného denního příjmu vlákniny. Vláknina je typ uhlohydrátu, jenž hraje klíčovou roli v regulaci hladiny cukru v krvi. Ostružiny také patří k domovinám antioxidantů, jako jsou antokyany. (Antioxidanty pomáhají lidem bojovat proti nepříznivému dopadu volných radikálů.) Zapomínat se v případě ostružin nemůže ani na přítomnost vitaminu K. Co tenhle koktejl výživných látek dokáže? Když začnete pít ostružinovou šťávu, můžete počítat s několika účinky!
Vhodný nápoj pro těhotné
Ostružinová šťáva je plná prenatálních vitaminů a minerálů, jako je folát, vitamin C, vápník, železo, hořčík a fosfor. Folát je nezbytný zejména k prevenci defektů nervové trubice u nenarozeného dítěte. Nízký obsah cukru a vysoký obsah vody v této šťávě z ní činí dokonalý, nízkoglykemický nápoj.
Pomoc při průjmech
Uvedená šťáva se často používá k léčbě průjmu a lékaři se o ní zmiňují v souvislosti s diabetem. Je to totiž přátelský nápoj pro všechny diabetiky!
Anti-aging kosmetika
Ostružiny jsou napěchovány mnoha živinami, jež blahodárně působí nejen na organismus, ale i na pokožku. Vitamin C produkuje kolageny posilující pleť, pomáhá obnovit její pružnost a udržuje vlhkost v buňkách. Vitamin E zabraňuje tvorbě vrásek a antioxidanty odvracejí poškození volnými radikály.
Oční péče
Ostružinová šťáva je dobrým zdrojem luteinu. Ten ochrání oči před oxidačním stresem a ultrafialovým zářením. Antokyany v ostružinách zároveň zabraňují makulární degeneraci a šedému zákalu.
Kostní podpora
Minerály v ostružinách, včetně fosforu, vápníku a draslíku, jsou nezbytné pro rozvoj silných kostí. Ani to není k zahození, co říkáte?
Zdraví srdce
Anthokyaniny a minerály ve šťávě z ostružin snižují riziko srdečních onemocnění tím, že podporují arteriální tok a regulují krevní tlak. Zlepšení krevního oběhu a krevního tlaku ve výsledku snižuje riziko mrtvice nebo hypertenze. Kdo by to do ostružin řekl?
Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: