Prostreno.cz

Protizánětlivé potraviny, které byste měli jíst častěji

Máte o plánu na odpoledne jasno, protože se chystáte na velký nákup? Nezapomeňte si v obchodě do košíku přihodit i červenou řepu, česnek, kurkumu a nějakou tučnou rybu. S těmito gastronomickými zbraněmi na záněty vyzrajete!

Čeho je moc, toho je příliš? Tak nějak by se dala shrnout situace kolem zánětu. Ten je sice nutnou součástí léčebného mechanismu těla, ovšem když přetrvává příliš dlouho, značně zvyšuje riziko kožních obtíží, alergií, zažívacích poruch a nepříznivých neurologických stavů. V jeho souvislosti odborníci hovoří i o arteriální hypertenzi, diabetu a různých autoimunitních onemocněních. Jaká první pomoc je v takových případech k dispozici? Možná tomu nebudete věřit, ale spásu představují tyto potraviny!

Červená řepa jako všestranná medicína

Kořenová zelenina rubínové barvy je učiněnou studnicí zdraví, na což vědci poukazují poměrně často. Závěry nedávného amerického výzkumu dokonce prokázaly, že k normalizaci krevního tlaku dochází už po čtyřech hodinách od vypití jedné sklenice řepné šťávy. A to je skvělá zpráva! Stejně jako informace, že řepa obsahuje unikátní antioxidant zvaný betalain se silnými protizánětlivými vlastnostmi, který by vám mohl ulevit.

Česnek. S ním nemusíte šetřit

Toto tradiční a vyhledávané ochucovadlo bývá nejčastěji spojováno s důkladnou detoxikací organismu i rychlou obnovou pošramoceného trávení. Ingredience původem z Orientu se ale uplatní na více frontách, neboť má podobné schopnosti jako výše zmíněná řepa. I právě proto je v boji s uvedeným nešvarem spolehlivou zbraní! Sluší se dodat, že zároveň přispívá k léčbě otoků a revmatismu.

Kurkuma jako mocná zbraň

Již mnoho a mnoho průzkumů poukázalo na to, že i kurkuma dokáže řádění zánětů razantně ukončit. Vždyť je součástí celé řady farmaceutických medikamentů proti bolesti, jež jsou na pultech lékáren volně k dispozici. Vy si z indického šafránu v případě nouze můžete připravit čaj. Stačí lžičku koření zalít vroucí vodou. Nebo si ho budete raději přidávat do jídla?

Dopřejte si rybu. Ideálně tučnou

Tučné ryby, jako jsou například sardinky, makrela nebo losos, patří k bohatým zásobárnám omega-3 mastných kyselin, které ve válce se záněty obstojí. Dlužno dodat, že zároveň urychlují metabolické funkce a zlepšují paměť. Tedy alespoň takhle to uvádí poznatky studie zveřejněné v odborném magazínu American Journal of Clinical Nutrition.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba