Vyrazte s košíkem na houby. Obsahují tolik vychvalovaný vitamin skupiny B. Mimochodem, tohoto kosmetického dobrodince získáte také z tučných ryb a různých druhů semínek.
Co si vlastně představit pod pojmem biotin? Tato ve vodě rozpustné živina, jež náleží do skupiny vitaminů B, je nejčastěji spojována s vizáží, neboť prokazatelně zlepšuje kvalitu pokožky, zpomaluje tvorbu vrásek, urychluje růst vlasů a zpevňuje nehty. O poznání méně se už hovoří o tom, že hraje klíčovou roli v prevenci srdečních onemocnění a přispívá k regulaci cholesterolu, zatímco normalizuje krevní tlak a „dohlíží“ na metabolické funkce. Z jakých potravin tohoto zprostředkovatele krásy a zdraví čerpat? Odborníci doporučují zaměřit se na tyhle!
Houby si dopřávejte pravidelně
Co se týká průběžného doplňování výše jmenované látky, s tím vám může pomoci stále ještě trvající houbařská sezona. Ano, všechny hřiby, bedly, lišky a další poklady s kloboukem i bez něj ji totiž v hojné míře obsahují! Pro případ, že vás na pátrací výlety do lesů nijak neužije, můžete si skočit do obchodu pro žampiony. Ty platí za zásobárnu biotinu také, přičemž nabízejí výhody v podobě ochrany před toxiny a oxidačním stresem, silnějších kostí a útlumu alergií.
Tučné ryby jako mokrá vzpruha
Další možností, jak podpořit svůj vzhled i celkovou kondici, představují tučné ryby. Nechcete si dnes připravit tuňáka, lososa nebo sardinky? Takovou večeři by vám schválil nejeden lékař i výživový poradce, neboť mořská strava vám kromě vychvalovaného „
béčka“ dodá rovněž jedinečné omega-3 mastné kyseliny. Ty se ve vědecké sféře dávají do souvislosti s prevencí kardiovaskulárních chorob, ukázkovými kognitivními funkcemi, nižším rizikem předčasného úmrtí i snadnějším hubnutím.
Semínka. Dobrota s bonusem
Slunečnicová, chia, lněná, dýňová či sezamová? To máte vlastně úplně jedno, protože všechny tyto „semínkové druhy“ v sobě ukrývají přítele atraktivního vzhledu, tedy biotin. To ale ještě není všechno, protože zajišťují také adekvátní podíl vitaminu E, bílkovin, železa, nasycených mastných kyselin a vlákniny. Tak kterým dáte přednost?
Zdroj: eatthis.com, verywellhealth.com
Sledujte nás na sociálních sítích: