Vitamin E je jedním ze zásadních vitaminů rozpustných v tucích. Tento důležitý antioxidant pomáhá zpomalovat stárnutí buněk. Jeho nedostatek pak snižuje naši obranyschopnost. Seznamte se s tímto vitaminem, který si zaslouží vaši pozornost.
Proč ho naše tělo potřebuje?
Vitamin E nebo také tokoferol je jedním z nejdůležitějších antioxidantů pro naše tělo. I přesto se o něm příliš nemluví. „Vitamin E chrání naše buňky před účinky volných radikálů a oxidačním stresem. Posiluje naše buňky proti stárnutí, které zpomaluje. V případě jeho nedostatku se vyskytují neurologické potíže a také se významně snižuje naše obranyschopnost,“ přibližuje účinky vitaminu E Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a Slovenské asociace pro speciální potraviny.
Kolik je tak akorát?
Vitamin E by měl být součástí naší pestré stravy, jelikož si ho naše tělo nedokáže vyrobit samo. Doporučená denní dávka je 15 mg vitaminu E na dospělou osobu. Vitamin E je jedním z vitaminů, které jsou rozpustné v tucích, jeho příjem byste tedy měli kombinovat s mastnými kyselinami.
Kde ho najdete?
Potravinami, ve kterých můžete vitamin E nalézt, jsou například čerstvé ořechy, máslo, sója, pšeničné klíčky, kvalitní nerafinované či obohacené rostlinné oleje nebo mléko. V menším množství ho najdete i v čerstvé zelenině. „Myslete však také na to, že při tepelném zpracování potravin se obsah vitaminu E významně sníží či zmizí,“ upozorňuje Ing. Bohumil Hlavatý. V poslední řadě se můžete spolehnout i na doplňky stravy.
Sledujte nás na sociálních sítích: