Že je zelenina zdravá, víme všichni. A že nejlepší je syrová, je také už známý fakt. Ale existují druhy zeleniny, které se vyplatí krátce povařit, aby ze sebe vydaly to nejlepší. A že nemusíme chodit nikam daleko…
Na party jako lehký fingerfood, u televize ideální alternativa ke slaným brambůrkám – syrová zelenina s chutným dipem nejenže dobře chutná, ale ještě je zdravá. Víte však, že některé druhy zeleniny jsou ještě zdravější povařené? Věřte tomu!
Rajčata
Rajčata mají obzvlášť tlusté buněčné stěny, které tělu dost ztěžují je prolomit a získat z nich důležitý antioxidant lykopen. Pokud ale rajčata krátce povaříte, jejich buněčná stěna se naruší a tělo může lykopen získat snadněji.
Dýně
V dýních je bohatě obsažený betakaroten, který je v těle přeměněn na vitamin A. Antioxidant dokáže tělo získat lépe, pokud před konzumací dýně povaříme. Pokud se chcete zásobit dostatečně, uvařte třeba dýňovou polévku. Ale pozor! Aby si tělo mohlo vitamin A vyrobit, je nutné do jídla přidat trochu másla nebo oleje.
Chřest
Zelený chřest obsahuje velké množství vitaminu A, C a E. Ale stejně jako rajčata má i chřest velmi silné buněčné stěny. Proto se pro získání hodnotných látek doporučuje, krátce chřest povařit nebo alespoň podusit v páře.
Špenát
Špenát je až neskutečně zdravý a také velmi dobrý. Kdo ale nechce ztratit nic z obsaženého vitaminu B a železa, měl by jíst špenát vařený.
Mrkev
Stejně jako dýně i mrkev obsahuje velké množství betakarotenu, kterému jsou přisuzovány pozitivní účinky na zrak i na pleť. Vyplatí se proto příjem betakarotenu tělu co nejvíce usnadnit. Výsledky výzkumu skutečně potvrdily, že tělo získá víc, pokud mrkev povaříte. Samozřejmě není vůbec špatně dál chroupat syrovou mrkev. Jen pro ideální zisk byste měli alespoň čas od času sníst i mrkvičku vařenou.
Sledujte nás na sociálních sítích: