Na antioxidanty se v dnešní době klade opravdu velký důraz. A odkud se dají čerpat? Vsaďte na oregano, mátu nebo šalvěj. To jsou ty správné voňavé zdroje, které v kuchyni snad nikdy neomrzí!
Využíváte při vaření bylinky? Jistě, jejich chuť i aroma může připravovaná jídla povznést na vyšší úroveň. Převážná většina z nich také vykazuje léčivé schopnosti, takže si jimi člověk vylepší i zdraví. Zčásti díky podílu antioxidantů, což jsou látky, jež působí proti škodlivým účinkům oxidačního stresu. Tím chrání srdce, přispívají k prevenci chronických chorob, posilují imunitu a zpomalují stárnutí. A které konkrétní rostliny mají antioxidantů nejvíce? Podle vědeckých poznatků jsou to tyhle. Máte mezi nimi svého favorita?
Oregano, univerzální pomocník
Z běžně používaných bylinkových ochucovadel si co do množství antioxidantů vede nejlépe oregano. Na ně nedali dopustit už staří Řekové a Římané, kteří věřili v jeho zázračné schopnosti. S nimi se ztotožňují i dnešní experti. Ti poukazují na to, že jeho složení předchází akné, podporuje funkce jater a příznivě ovlivňuje nervový systém. Zároveň eliminuje choroboplodné zárodky a tlumí kašel.
Šalvěj by vám doma neměla chybět
S obsahem výše zmíněných látek na tom není nejhůře ani šalvěj, se kterou starověcí šamani vyvolávali duchy svých předků. A jak může posloužit vám? Tahle nenápadná kráska povzbuzuje kardiovaskulární systém, zažene záněty dýchacích cest a zbavuje nadýmání. Nelze ji odepřít ani velký vliv na cévy, kvalitu pokožky a činnost pohlavních žláz.
Máta, do třetice všeho dobrého
I s mátou se musí počítat, když jde o zdroj potřebných antioxidantů. Ovšem větrová rostlina může nabídnout i jiná pozitiva. Představuje totiž prevenci rakoviny, osvěžuje dech, tišší bolesti různého původu a čistí krev. Protože je známý i její přínos pro metabolismus, je doporučovaným prostředkem na hubnutí. Funguje také jako dezinfekční činidlo, což se pochopitelně hodí za všech okolností. Už jste si mátu zkusili přidat třeba do salátu? Není to vůbec špatný nápad…
Sledujte nás na sociálních sítích: