Slibně rozjetá grilovačka s přáteli se změnila v horor, když vám v krku „zakotvila“ rybí kost? Ještě dřív, než se odeberete na pohotovost, se zkuste napít oleje nebo citronové šťávy.
Sezona grilování je tady a ryby se na roštech otáčejí ostošest. Koneckonců, jsou přece zdravé, tak proč si je nedat často, že? Jenže jejich konzumace přináší jistá úskalí. To ví asi každý, komu se někdy v krku zaklínila rybí kost. Co si v takové situaci počít? Tohle se píše v receptářích našich babiček…
Zachovejte klid a dejte si olej
„Panák“ samotného oleje není to nejlákavější pití, co si budeme vykládat. Ale věřte, že právě takové opatření platí za to nejúčinnější. Je v podstatě jedno, jaký konkrétní zvolíte, jeho mazlavá konzistence dopomůže tomu, aby se cizí těleso uvízlé v hrdle konečně pohnulo a sklouzlo do žaludku, kde se později bezpečně rozloží.
Citronová šťáva jako zachránce
V případě, že olej v jeho čisté podobě skutečně nepozřete, se nabízí i možnost v podobě citronové šťávy. Ta je mnohem snesitelnější. Její kyselost lehce „
obrousí“ okraje kůstky, díky čemuž se o něco zmenší a dá se do pohybu. Nutno zmínit, že podobné schopnosti má také ocet, a to jak vinný, tak jablečný.
Banán, záchranný dezert
Zajídat rybu banánem je možná prapodivné, ovšem když to pomůže, tak proč se bránit. Snězte ale jen přiměřeně velký kousek, abyste se nezačali dusit. Ten nejprve rozmělněte v ústech a poté ho zapijte dostatečným množstvím vody.
Rýže, nebo chleba. Vyberte si
Někteří lidé přísahají, že chleba namočený v mléce přináší rychlou úlevu. Pro jiné zase spolehlivý domácí prostředek představuje lepivá rýže, která se polyká po menších soustech. Ať tak, či tak, spásný „medikament“ je vždy potřeba ještě spláchnout nějakou tekutinou.
Za pokus stojí i brambora
Na podobném mechanismu jako pečivo a rýže funguje také brambora, jež rybí kost uvolní. Pokud se však i tento „manévr“ mine účinkem, nezbývá nic jiného než zajet na pohotovost, kde se o nepříjemný problém postarají pomocí speciálních kleští.
Sledujte nás na sociálních sítích: