Že jsou houby zdravé, o tom jste asi už slyšeli. Nesčetněkrát. Ale proti jakým nemocem vlastně bojují? A proč se o nich mluví v souvislosti s hubnutím? Pojďme se jim podívat na zoubek i pod klobouk!
Češi jsou svou zálibou vyrážet časně ráno do lesů pověstní. Jsme holt národem houbařů a rozhodně se za to nestydíme! Ostatně, proč taky? A co nás šlechtí ještě víc, tímhle koníčkem podporujeme své zdraví. Všechny ty nalezené poklady, které pak s láskou čistíme, krájíme, vaříme, zavařujeme a sušíme, mají na náš organismus dost zásadní vliv. Co všechno mají ve své moci?
Kosti ve formě
Důležitost vitaminu D odborníci zmiňují takřka neustále. Tento minerál pomáhá regulovat množství vápníku a fosforu v těle, což je dobré pro kosti i zuby. Ovšem uplatní se i jinde a jinak, protože snižuje také riziko diabetu 2. typu, přičemž zabraňuje ukládání tuků a navozuje dobrou náladu. Houby jsou na vitamin D obzvláště bohaté, takže si je servírujte, dokud můžete.
Zesílená imunita
V medicíně jsou antibiotika houbového původu jako penicilin využívána zcela běžně. Nikoho by tedy nemělo moc překvapit, že zmíněné lesní dary zlepšují odolnost vůči infekcím a posilují imunitní systém. Poznatky některých studií dokonce sdělují, že určité sloučeniny v nich obsažené urychlují také procesy hojení.
Prospívají srdci
To, že si dáte smaženici či jinou vyhlášenou specialitu, hodně ocení i kardiovaskulární systém. Z takového pokrmu totiž načerpáte látky, které přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu a zachovávají pružné cévy, čímž významně omezují pravděpodobnost rozvoje srdečních chorob.
Prevence rakoviny
Houby mají i další účinek, který z nich dělá doporučovanou potravinu. Věděli jste, že bojují proti rakovině, a to zejména prsu a prostaty? Je to díky vysokému podílu vitaminů, konjugované kyseliny linolové a beta-glukanů. To vypadá jako další velká motivace k brzkému výletu do lesa, nemyslíte?
Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com
Sledujte nás na sociálních sítích: