Máte rádi bílou? To vám samozřejmě nikdo nebere, ale když jde o stravování, to by mělo hrát více barvami. Zvláštní důraz se pak klade na červenou, modrou, žlutou a oranžovou.
Vědci odhadují, že lidské oko je schopné rozlišit až deset milionů odstínů. A to je úctyhodný výkon. Nicméně i kdyby se zrak soustředil jen na pár základních barev, nelze popřít, že v našem životě hrají velkou roli. Také aby ne, vždyť je vidíme všude, kam se podíváme – doma, na zahradě, v šatníku i na talíři. A právě na něm bychom měli mít barvy co možná nejčastěji. Důvod?
Stravování v rytmu duhy
„Fytochemikálie, což jsou pigmenty, které ovoci a zelenině dodávají jejich dynamickou barvu, mohou významně pomoci při snižování rizika chronických onemocnění. Nelze jim tedy upřít, že podporují celkové zdraví i psychickou pohodu,“ vysvětluje kanadská specialistka a poradkyně v oblasti výživy Samara Felesky-Hunt. Co by podle této odbornice nemělo ve vašem jídelníčku chybět?
Červené potraviny bojují proti stárnutí i rakovině
Rajče, meloun, grapefruit, cibule, fazole, jablko, ředkvička, zelí nebo řepa. Zatímco některé z těchto plodů jsou rudé na povrchu i uvnitř, jiné mají v tomto vášnivém odstínu jenom dužinu. Buď jak buď, jedinečný antioxidant lykopen obsahují všechny, díky čemuž potlačují vývoj rakovinných nádorů, neutralizují účinky volných radikálů a zpomalují stárnutí.
Modré potraviny přijdou srdci k duhu
„Ze své stravy nevykazujte ani švestky, ostružiny, borůvky, hroznové víno a lilek, neboť jde o bohaté zdroje antokyanu. Ten chrání pokožku před poškozením od slunečních paprsků a omezuje pravděpodobnost mozkové mrtvice. Zároveň zlepšuje paměť a reguluje hladinu cholesterolu, čímž prospívá celému kardiovaskulárnímu systému,“ vychvaluje účinky modrého pigmentu Samara Felesky-Hunt.
Oranžové a žluté potraviny zrak přivítá
Výše jmenovaná odbornice poukazuje i na prospěšnost žlutých paprik, papáji, citrusových plodů, sladkých brambor, mrkve a dýně. Jejich předností je vysoký obsah vitaminu C stejně jako beta-karotenu, který se v těle samovolně mění na vitamin A. Tato látka posiluje imunitní systém a příznivě ovlivňuje pokožku, zatímco předchází šedému zákalu a makulární degeneraci.
Sledujte nás na sociálních sítích: