Ráno si dáte toast s marmeládou a k večeři pořádný hamburger se studeným pivem? Sice to zní lákavě, ale pro vaše tělo to může být velmi škodlivé. Zkuste následující potraviny v žaludku raději nemíchat.
Že existují potraviny, které bychom raději kombinovat neměli, protože jednoduše dohromady chuťově neladí, víme všichni. Ale to, že by tyhle potraviny mohly v určité kombinaci negativně působit i na naše zdraví, už asi ne.
Salát a netučný dresink
Kombinace, která sice zní jako dietní, bohužel zabraňuje v přijímání potřebných vitaminů. Mnoho rostlinných potravin, jako například mrkev, potřebuje totiž tuk, aby tělo mohlo obsažené vitaminy přijmout a zpracovat.
Bílý chléb a marmeláda
Pro mnohé z nás je dobrý start do nového dne chléb s marmeládou. Ovšem přesně tahle kombinace patří k těm, které byste měli omezit. Jednoduché sacharidy, které jsou jak v chlebu, tak v marmeládě, vystřelí hladinu inzulinu ve vašem těle do nebeských výšin, která ale bohužel stejně rychle klesne. Výsledkem bude jen neutuchající hlad a únava. Jako alternativu proto místo bílého chleba zvolte celozrnný.
Burger a pivo
Na první pohled perfektní kombinace. Ale i tyhle dvě potraviny patří k těm, které byste dohromady konzumovat neměli. Tělo nejdříve odbourá alkohol a pak tuk, který tak končí přímo v tukových zásobách a na vašich bocích. A díky pomalému trávení počítejte i s nepříjemným pocitem plného břicha. Místo piva si dejte raději sklenici vody.
Čočka a červené víno
Dopřejte si k pokrmům z čočky nebo sóji červené víno? Tahle kombinace ale výrazně zabraňuje vstřebávání železa, protože rostlinné třísloviny, které červené víno obsahuje, omezují jeho přijímání. Abyste příjem železa zlepšili, je vhodná kombinace výrobků bohatých na vitamin C, jako například citronová šťáva.
Alkohol a kofein
Mnoho lidí věří, že káva nebo jiný kofeinový nápoj pomáhá po konzumaci alkoholu zase vystřízlivět. To je ale holý nesmysl! Kofein sice snižuje sedativní účinky alkoholu, ale zhoršuje výkon mozku a díky tomu se podle studie Temple University ve Filadelfii cítíme méně opilí, než skutečně jsme. Voda vám v takovém případě prokáže mnohem větší službu.
Černý čaj a mléko
Co je pro Angličany naprosto nenahraditelné, je pro tělo kombinace bez jakýchkoli výhod pro zdraví. Protizánětlivý účinek černého čaje mléko úplně zničí. Mléčné proteiny na sebe vážou antioxidanty z čaje a zabraňují tak, aby je přijalo tělo. A obsah kofeinu v čaji zase brání přijímání vápníku z mléka. Místo toho si raději do čaje dejte kapku citronové šťávy, pak bude tělo přijímat antioxidanty mnohem lépe.
Rajčata a okurky
Tyhle dvě potraviny jsou oblíbené především v salátech, ale měli byste se i u nich rozhodnout pouze pro jednu. Výsledky zkoumání totiž ukazují, že tahle kombinace může narušit biochemické reakce v těle. A to nakonec povede k tomu, že ani jednu z obou druhů zeleniny nestrávíte dobře.
Sledujte nás na sociálních sítích: