Když byla zveřejněná odborná studie se seznamem celosvětově nejzdravějších potravin, stoupl prodej těchto potravin prakticky okamžitě. A od té doby se prodávají stále velmi často.
Pro studii s názvem „Uncovering the Nutritional Landscape of Food“ vědci zkoumali více než tisíc potravin, přičemž to nejdůležitější byla rovnováha mezi živinami. Samozřejmě bychom měli jíst stravu vyváženou, ovšem existují jemné rozdíly, díky kterým mohou živiny naše tělo ovlivnit i negativně. A obzvlášť důležité je proto také nepřekročit nejvyšší doporučenou denní dávku. Proto každá zkoumaná potravina dostala svoji výživovou hodnotu. Čím vyšší tak toto číslo bylo, tím bylo pravděpodobnější, že výživový prostředek spolu s jinými potravinami denní potřebu pokryje, ale nepřekročí. Výsledkem je následujících deset potravin, které podle vědců patří mezi ty celosvětově nejzdravější.
Žebříček nejzdravějších potravin
Mandle
Na prvním místě se s 97 body umístily mandle. Jsou bohaté na jednoduché nenasycené mastné kyseliny, podporují zdraví srdce a pomáhají při diabetu.
Cherimoya
Těsně za mandlemi je u nás takřka neznámé ovoce velikosti jahody Cherimoya (čerimoja), které je označováno jako nejlahodnější na světě. Má zelenou barvu s bílou dužinou a je bohaté nejen na ovocný cukr, ale i na vitaminy A, C, B1, B2 a draslík.
Mořský okouník
První trojici uzavírá s 89 výživovými body mořský okouník. Tahle červená rybka je bohatá na proteiny a obsahuje malé množství nasycených mastných kyselin.
Platýz
Bramborová medaile patří u nás také oblíbené rybě – platýzovi, která je skvělým zdrojem vitaminu B1.
Chia semínka
Na pátém a šestém místě se s rozdílem pouze jednoho bodu usadila chia semínka díky vysokému množství vlákniny, bílkovin a kyseliny linolenové a fenolové a vitaminů. A dýňová semínka, která jsou nejlepším rostlinným zdrojem železa a manganu.
Mangold
Zelenina příbuzná s cukrovou řepou – mangold – obsahuje dobré sekundární rostlinné látky, u kterých se předpokládá, že dokážou skvěle podpořit zdraví a redukovat tuk. Proto mu patří druhé místo v druhé polovině desítky.
Vepřový tuk
Na osmém místě se docela překvapivě objevuje i vepřový tuk (73 bodů), protože obsahuje mnoho vitaminu B a minerálů.
Listy červené řepy
Protože především listy červené řepy jsou velmi zdravé, obsahují hodně vápníku, železa, vitaminu K a B, patří jim se 70 body devátá pozice světového žebříčku.
Chňapal červený
Červeně zabarvená ryba s bílým masem s názvem chňapal červený (red snapper) je oblíbená především v USA, ale i u nás ji na pultech najdete stále častěji. Díky velkému obsahu bílkovin, tak skončila na desátém místě.
Sledujte nás na sociálních sítích: