Kešu mléko je rostlinnou alternativou mléčných výrobků. Láká smetanovou a jemnou chutí a je nesmírně variabilní. Ve kterých receptech ho uplatníte a proč s ním pracovat, i když nejste vegan?
Možná, že vám mléčné výrobky nedělají dobře. Nadýmáte se po nich a trpíte bolestmi břicha. Pak se vyloženě nabízí nahradit je něčím, co takové potíže nezpůsobuje. Hádáte správně, rostlinná mléka jsou tím pravým! Kokosové, sójové či mandlové je skvělou volbou, ale už jste někdy zkoušeli to připravené z kešu oříšků? I ono je bez laktózy a poskytuje zdravé tuky.
Mléko se vyrábí rozdrcením namočených ořechů a smícháním buničiny s vodou, případně přidáním vanilkového extraktu nebo medu. Je však třeba počítat s tím, že kešu varianta má v porovnání s mlékem kravským nízký obsah bílkovin, neobsahuje vápník a ani vitamin D. Když už je hotové, pije se „jen tak“, nebo zpracovává dále. Jakým způsobem? O jeho multifunkčnosti svědčí tyhle návody.
Koktejly s ovocem
Kešu mléko se hodí do extra krémového smoothie s mraženým ovocem či semínky, kupříkladu lněnými, kopnými nebo chia.
Omáčka na těstoviny
Těstoviny, bramborové noky, rýže i brambory. Použijte domácí kešu mléko, zakápněte jej troškou smetany, ohřejte a považujte za vynikající omáčku a salátový dresink.
Dochucovadlo kávy
Kravské mléko nechcete, sušenou smetanu do kávy taky ne. Tak vsaďte na kešu zázrak. Jeho hladká a krémová konzistence ranní kávičku doladí, stejně jako čaj.
Domácí zmrzlina a pudink
Kešu mléko je oblíbenou součástí zmrazených mléčných pochoutek, jako je veganská zmrzlina. Chybu neuděláte ani v případě, když jej přeměníte na základ pudinku.
Kešu sýr a mléko
Vlastní kešu sýr nepředstavuje žádnou vysokou gastronomii. Postupuje se stejně jako při výrobě kešu mléka, nicméně uberete množství vody – od oka tak, aby konzistence připomínala skutečný sýr. Lze si vypomoci i droždím, záleží však na receptu. Nadšenci kešu milují i máslo. Opět je celý postup stejný jako u mléka, ale voda se nahrazuje kokosovým olejem. Výsledné máslo se hodí při vaření či jako pomazánka.
Polévky
Kešu mléko nahrazuje vývar, takže se s jeho pomocí dá vykouzlit krémová a bohatá polévka. Možnosti jsou skutečně nekonečné, a jelikož kešu patří k oblíbeným oříškům, chutná i těm, kdo si na rostlinnou stravu vyloženě nepotrpí.
Sledujte nás na sociálních sítích: