Že dobrého nepálí? Jak se to vezme. Když jde o žáhu, rozhodně to neplatí! Jenže co když si za kyselý reflux můžete sami? Třeba tím, že jíte až moc česneku, rajčat a čokolády? Problém ale může být i v kávě nebo alkoholu.
Pocit podivné horkosti na hrudi, pachuť v ústech, zhoršené polykání i ta otravná nevolnost. Tohle všechno jsou neklamné známky kyselého refluxu neboli pálení žáhy. Ano, říká se, že viníkem je hlavně stres, užívání některých léků a kouření, ovšem tím seznam pachatelů nekončí. Tuhle potíž totiž způsobují i určité potraviny a nápoje! Které jsou v její souvislosti zmiňovány nejčastěji?
Čokoláda? Dezert s následky
Všimli jste si, že když si dáte čokoládu, nebývá vám pak nejlépe? Tahle sladkost nahrává pálení žáhy hned třikrát. Může za to samozřejmě její složení, v němž není nouze o kofein, tuk i kakao. Podle odborníků mají jmenované přísady negativní vliv na pohyby jícnového svěrače, což má za následek „cestování“ žaludečních kyselin.
Temná stránka rajčete
I jinak zdravé rajče se dokáže vymstít, bohužel. Jeho problémem je, že kromě mnoha prospěšných vitaminů a minerálů obsahuje také kyselinu citronovou, jablečnou a askorbovou. Všechny pak působí dráždivě, přičemž zvyšují produkci žaludečních šťáv. Teď vám možná došlo, že byste z jídelníčku měli vyřadit i kečup a rajčatovou omáčku. Tedy alespoň pokud refluxu nechcete chodit naproti.
Proklínat můžete česnek s cibulí
Trable s žáhou nastávají i po konzumaci cibule a česneku, obzvláště jsou-li tyto potraviny v syrové formě. Pokud se jich odmítáte vzdát, vždy je tepelně upravte a nepřehánějte to s jejich množstvím. Jícen vám za to poděkuje!
Alkohol a káva jsou tabu
V nechvalně známém kyselém refluxu často mívá pomyslné prsty i alkohol. Sdělují to závěry americké studie, o nichž informuje magazín World Journal of Gastroenterology. Z jejích poznatků také vyplývá, že podobný účinek slibuje i vaše oblíbená káva, stejně jako energetické nápoje a sycené limonády. Možná je nejvyšší čas „přesedlat“ na bylinkové čaje…
Sledujte nás na sociálních sítích: