Goji je opravdová super potravina – v každé své bobuli má balíček plný energie. V čínské tradiční medicíně se proto používá více než 2000 let. K čemu se goji používá?
Goji je známé jako ovoce zdraví a pohody. Tyhle dva centimetry velké bobulky korálově červené barvy a ovocnou chutí jsou součástí tradiční čínské medicíny už po tisíce let. A není se čemu divit, protože goji obsahuje velmi cenné vitaminy a životně důležité látky.
Síla matky přírody
Goji přesvědčilo vědce a výživové experty především proto, že obsahuje vysoký podíl různých velmi cenných látek. Přesněji řečeno je to 19 aminokyselin, 21 stopových prvků, esenciální mastné kyseliny, železo, měď, hořčík, beta-sisterol, cyperone, betan a polysacharidy. A díky tak všestrannému podílu obsažených látek jsou i účinky goji mnohostranné.
Pozitivní účinky na tělo
Na blahodárné účinky goji už nemusíte jenom věřit. Četné vědecké studie potvrdily, že tyhle bobule plné zdraví mají pozitivní účinek na omlazení, protože bojují s volnými radikály, posilují imunitní systém a působí protizánětlivě. Navíc posiluje zrak, libido a plodnost. A kromě toho přispívá ke tvorbě krve, potlačuje rakovinné buňky a působí blahodárně při vedlejších účincích chemoterapie. Nutno ale dodat, že například vitaminu C má stejně jako pomeranče.
Zdraví plné pesticidů
Bohužel při bližším šetření se také ukázalo, že mnoho plodů goji vykazovalo i velké množství pesticidů. Namátkou se prokázalo asi 13 pesticidů. Ovšem referenční dávka nebyla tak vysoká, aby goji označila jako zdraví škodlivé. I v typech označených jako „bio“ nebo „přírodní“ byly stopy pesticidů objeveny. Jediná jistota jsou tak goji vypěstované doma.
Sledujte nás na sociálních sítích: