Ovoce je skvělá svačina nabitá vitaminy, vlákninou, vodou a jinými živinami, které pozitivně ovlivňují naše zdraví, obecně obsahuje málo energie a díky vysokému obsahu vody má malou energetickou hustotu Navíc je díky nízkému obsahu energie a již zmíněné vláknině skvělým pomocníkem, pokud se zrovna snažíte hubnout.
Pravidelná konzumace ovoce je spojena s nižším rizikem cukrovky, vysokého krevního tlaku, rakoviny nebo srdečně cévních onemocnění. Denně byste měli sníst minimálně 150–200 g ovoce.
Meloun
Jasně, meloun je druh plodové zeleniny, běžně ale bývají plody se sladkou dužinou řazeny mezi ovoce. Proto má meloun své místo i zde. Meloun má málo kalorií, protože obsahuje spoustu vody. To z něj činí skvělou potravinu nejen při hubnutí. Meloun má i řadu jiných benefitů – vysoký obsah draslíku podpoří srdeční zdraví. Dále zde najdeme antioxidanty, jako je vitamin C, beta karoten nebo lykopen. Díky vysokému obsahu vody může pomoci s pitným režimem, který by měl být v horkém letním počasí vyšší než obvykle. Meloun nám pomůže i se zažíváním.
Jak jistě sami dobře víte, nejlépe meloun chutná jen tak nakrájený na kostky. Přidat ho můžete do ovocných nebo i zeleninových salátů či smoothies.
Peckoviny – třešně, meruňky, broskve…
Další typicky letní záležitostí je ovoce s peckou. Sami dobře víte, že mimosezonní, astronomicky drahé nektarinky zrovna dobře nechutnají a ani nejsou tak plné živin. Proto využijte jejich brzkou sezónnost, tím pádem i příznivější ceny, a zpestřete si jimi jídelníček. Peckoviny obsahují vitamin C a A, také bojují s oxidačním stresem a chrání naše buňky před poškozením.
Berries…
Jahody, borůvky, ostružiny, maliny… Kromě nízkého obsahu kalorií mají všechny „bobule“ pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, krevního tlaku a působí protizánětlivě. Mají skvělé antioxidační vlastnosti. V létě, kdy vrcholí jejich sezóna, je konzumujte čerstvé. Myslete ale dopředu a udělejte si zásoby na zimní měsíce. Mražením neztrácí nic ze svých pozitiv.
Jablka
Nesmíme zapomenout ani na stará dobrá jablka, která jsou pravděpodobně nejoblíbenějším a nejrozšířenějším českým ovocem.
POZOR: jablka neloupejte a raději je jezte celá. Ty největší nutriční poklady se skrývají právě ve slupce. Přítomná vláknina pomůže udržet na uzdě váš hlad a apetit. Pozitivně působí i na náš mikrobiom.
Citrusy
Citrusy, jako je grep, pomeranč, mandarinky nebo pomelo, mají málo kalorií, jsou zdrojem vitaminu C a vlákniny. Abyste z nich vytěžili co nejvíce benefitů, jezte je tak, jak je příroda nabízí. Pomerančový džus je plný cukru, neobsahuje vlákninu, a tak ani nezasytí.
Ovoce by mělo být pravidelnou součástí jídelníču každého z nás! Obsahuje hodně vlákniny, vody, má málo kalorií a je plné zdraví prospěšnými látkami, proto může být vhodným pomocníkem při redukci. Lépe uděláte, když ovoce budete jíst v takové podobě, jak ho příroda nabízí.
Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com
Sledujte nás na sociálních sítích: