Prostreno.cz

Kerblík lesní odpudí otravné komáry a oživí klasickou sůl

Klasickou petržel používáte úplně běžně, ale co tu kravskou? Pod tímto názvem se ukrývá kerblík lesní, tedy divoká bylinka rostoucí ve většině mírných oblastí, která se ve viktoriánské době používala pro aranžování květinových vazeb. Připravíte si z ní aromatickou sůl?

Klasickou petržel používáte úplně běžně, ale co tu kravskou? Pod tímto názvem se ukrývá kerblík lesní, tedy divoká bylinka rostoucí ve většině mírných oblastí, která se ve viktoriánské době používala pro aranžování květinových vazeb. Připravíte si z ní aromatickou sůl?

Kerblík lesní (Anthriscus sylvestris) je příbuzný s anýzem, mrkví, celerem, koriandrem, kmínem, fenyklem a petrželí. Ve Velké Británii se mu říká krajka královny Anny, protože kvete v květnu a pojí se s ním lidový příběh o tom, že první květy roku jsou určené pro královnu a její dámy a odráží se v nich noblesa jejich oblečení. A co kerblík přinese zrovna vám?

Odpuzovač komárů i detoxikační prostředek

V čínské lidové medicíně se používá po staletí, ale málokdo ví, že petržel kravská roste v Tibetu, Nepálu a Pákistánu. Tak daleko pro ni naštěstí nemusíte, u nás ji najdete na zahradách, pastvinách, loukách i okrajích lesů. Uvedená bylinka je důležitá pro různé druhy hmyzu, včetně včel, protože je časným zdrojem pylu. Působí také jako repelent proti komárům.

Kam se pro něj vydat?

Kerblík lesní patří k zásobárnám vitaminů, uzdravuje tělo po zimě, čistí krev (je diuretikum), podporuje trávení, detoxikuje a hodí se pro očistné kúry. Zároveň tlumí bolesti hlavy, neboť má analgetické účinky. Tedy nejen ty. Působí i antivirově, antimikrobiálně, antioxidačně a protizánětlivě. Jeho inhalace se doporučuje při bronchiálních onemocněních (vždy po pár minutách dvakrát denně).

Ideální konzervace

Používá se čerstvá nať nebo sušené semeno, které se chuťově podobá kmínu. Nať zastává funkci koření a považuje se za náhražku petržele. Skvělá je i jako přísada do koupele nebo základ pro čaj. Kerblík spolu s petrželí, estragonem a pažitkou tvoří jemnou kořenicí směs, která se přidává do omelet.

Kerblíková sůl

Bylinka se dá zpracovat podobně jako libeček – do aromatické soli. Poměr bylinky a čisté mořské soli by měl být 4 : 1. Čerstvé listy kerblíku omyjte a nechte důkladně proschnout. Na velkém prkénku nasekejte bylinku i sůl (dohromady), pak to celé rozložte na plech, nechte vyschnout (24 až 48 hodin) a přesypejte do kořenky. Tak si kerblíkem ochutíte vše, na co později dostanete chuť.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba