Každý den není posvícení. Někdy prostě na vaření nemáte energii, čas a ani náladu. Jenže doma to nikoho nezajímá. Rodina potřebuje nakrmit tak jako tak. Má to nějaké řešení? No jistě, hned několik. Jídlo vám může zabrat jen pár minut času, navíc s minimem námahy!
Obvykle plánujete, co uvaříte, většinou se i držíte zásad zdravé výživy a na stůl podáváte co nejvíc ovoce a zeleniny. V tom všem pracovním vytížení a stresu se ale není co divit, že si sem tam máte chuť vyrazit z kopýtka a dát si nohy na stůl. Podle jedné zahraniční studie konkrétně ženy stráví u plotny až tři roky času, navíc vařečky berou do ruky až po celém dni v zaměstnání. V ten moment jim tak začíná druhá směna. Proč si ji aspoň jednou za čas neulehčit? Nabízí se hned několik variant.
Rozvoz
Zvedněte telefon a zavolejte do restaurací v okolí. Místní podnikatelé jsou v současné době rádi za každou objednávku, která projde jejich rukama. Vyberte si podle svého gusta a připravte platební kartu. (Bezhotovostní platbu raději nahlaste již při objednávce.)
Spotřebujte zbytky z předchozího dne
Někdy je jídlo hotové do několika málo minut, zvlášť když dáte dohromady přílohy nebo jiné zbytky. Hnědá rýže, brambory, quinoa a další. Hoďte je na pánev, ohřejte, přidejte koření, zeleninu nebo sýr či jogurt.
Využijte parní hrnec
Pokud vlastníte parní hrnec, berte ho jako ultra rychlého prostředníka k vykouzlení pokrmů bez práce a téměř okamžitě. Cokoli, co vyndáte z mrazáku (od ryb, kuřecího a krůtího masa po zeleninu) ihned, tedy bez rozmrazování, vložte do příslušných pater, do hrnce doplňte vodu a zapněte ho. Sám se vypne, takže vaším jediným úkolem bude jídlo dochutit bylinkami a kořením. Mimochodem, hrnec zvládne i přílohy (těstoviny, brambory, rýži a podobně).
Vařte ve snídaňovém stylu
Nevadí, že vajíčka byla už ráno. Hodí se i večer. Jsou zdravá a bleskově připravená. Rozmíchejte dvě vejce a přidejte trochu zeleniny, ihned máte večeři z jedné pánve. Nakrájejte pečivo a běžte si po svých…. Řešením jsou i toasty se šunkou a sýrem. Máte-li toastovač, není co řešit. Nebo snad vaflovač?
Rozdělejte krabici nebo sáček
Nechce se vám vařit? V pořádku. Vytáhněte polotovary, mražená jídla a chlazené potraviny. Sice mají špatnou pověst kvůli záludným zdrojům sodíku, nezdravým tukům a zpracovaným ingrediencím, ale vy je taky nejíte každý den. Mražená pizza, plněné bramborové knedlíky uzeným a další podobné rychlovky vás vytrhnou z nekonečného kolotoče příprav a času u sporáku. Ostatně, ony také konzervy v tomhle směru splní svůj účel. Vždyť i kuchař je jenom člověk…
Sledujte nás na sociálních sítích: