Proč je člověku po návštěvě rychlého občerstvení těžko? Že by za to mohly hranolky a smažená kuřecí křídla? Trefa. Ovšem i nevinně se tvářící banánový mléčný koktejl dokáže pěkně zatopit! A jak je to se syrovým vejcem a masem?
Míchat určité potraviny? Běžná praxe. Mléčné výrobky si dáváme s ovocem, maso zajídáme zeleninou a vajíčka nám chutnají třeba s uzeninami. Znamená to tedy, že můžeme konzumovat všechno se vším? Takhle to také úplně není. Jsou totiž potraviny, které si spolu vůbec nerozumí, a když si je naservírujeme na jeden talíř, riskujeme nejen nevolnost, ale i jiné zdravotní potíže. Chcete konkrétní případy? Tady je máte.
Banán s mlékem jako špatný nápad
Mléko je zdravé a banán zrovna tak. V čem je tedy problém? Odborníci i příznivci ajurvédské medicíny ho vidí hlavně v obtížné stravitelnosti. Tato nekompatibilní kombinace může být pro tělo velice škodlivá, protože brání procesu trávení a narušuje střevní mikroflóru. Může dokonce podpořit produkci látek s toxickým působením, kvůli kterým dochází k přetížení organismu, alergiím, vyrážkám i kašli.Také vás nějak přešla chuť na banánový mléčný koktejl?
Syrové maso a nevařené vejce? I to je špatně
Říkáte si, proč byste měli jíst syrové maso a tepelně neupravené vajíčko? Zamyslete se znovu. Co třeba tatarský biftek? Ačkoli je to velmi oblíbené jídlo, které si dáváme s chutí, nutriční specialisté před ním varují. Vrásky jim dělá hlavně vysoce pravděpodobná přítomnost bakterií salmonely a s tím spojené riziko gastroenteritidy, selhání ledvin i abscesu měkkých tkání.
Pozor na hranolky a smažené kuře
Hranolky se smaženými kuřecími křídly nabízí takřka každé rychlé občerstvení. Zhřešíte jimi občas i vy? Možná jste zaregistrovali, že vám po téhle pochoutce nebývá úplně dobře. Potíž nemusí být jen v přepáleném tuku, ale i v tom, že obsažené bílkoviny a škroby nemají nejlepší vztah. Jejich boj „kdo z koho“ se projevuje právě nevolností, pálením žáhy, únavou i letargií.
Zdroje: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: