Prostreno.cz

Tajné vedlejší negativní účinky pivního moku

Jedno studené, orosené pivo po běhu, jízdě na kole nebo dlouhé túře bývá pro tělo i duši doslova spásou. Jen zasyčí! Jenže když je ho příliš, kladné stránky oblíbeného moku nahrazují negativní účinky. O čem se příliš nemluví, ale mělo by?

Český statistický úřad (ČSÚ) udává, že průměrný Čech vypije pět a půl piva týdně (1). „Tekutý chmel“ patří ke kultuře a je národní pýchou, ale jak už to tak bývá, při jeho pravidelné konzumaci existují klady a zápory, jež mají vliv na psychiku i fyzický stav těla.

Pozitivní benefity

Pivo snižuje riziko srdečních příhod, působí proti vysokému krevnímu tlaku a dodává sacharidy po fyzické aktivitě. Jelikož se vyrábí z obilných zrn, která obsahují polyfenoly, najdeme v něm ječný slad a chmel, kvercetin, epikatechin a kyselinu gallovou, díky nimž se udává, že občasně podané pivko chrání před poškozením buněk volnými radikály. Pochopitelně, že musí být konzumováno s mírou.

Játra v ohrožení

Výživoví poradci apelují, že tři a více půllitrů během 24 hodin už nahrává zvyšování rizika srdečních onemocnění a cévní mozkové příhody. Všechno přijaté pivo prochází játry, která alkohol štěpí a odstraňují ho z těla ven. Pokud však vypijete více alkoholu, než kolik játra zvládnou, může dojít k vážnému a nevratnému poškození buněk. To v průběhu času vede k chronickým, život ohrožujícím onemocněním, jako je hepatitida, tukové onemocnění jater a cirhóza.

Obezita

Ve srovnání s jinými alkoholickými nápoji má pivo obecně nižší obsah alkoholu a vyšší počet kalorií. To znamená, že lidé jej vypijí víc, protože si ze začátku nepřijdou tak opilí. Jenže s každým douškem do těla dostanou i prázdné kalorie (na jeden „kousek“ jich přijde 150 až 200) a sacharidy, což může vést k masivnímu přírůstku hmotnosti.

Tyto sacharidy vyžadují, aby pankreas produkoval inzulín a přeměňoval ho na glukózu. Jakákoli přebytečná glukóza se pak ukládá jako tuk, z čehož je odvozen výraz „pivní břicho“. Pivo navíc narušuje hladinu cukru v krvi a způsobuje falešný pocit hladu.

Nadýmání

Pokud máte citlivý žaludek nebo vaše tělo negativně reaguje na lepek, můžete si všimnout, že se po pivu nadýmáte. Je to proto, že je vyrobeno z ječmene nebo pšenice, které samozřejmě lepek obsahují. Tedy aspoň většinou. Světlý ležák bez lepku existuje, stejně jako nízkokalorické pivo. Obvykle to ale bývá na úkor plné a pro pivo charakteristické chuti.

Zdroje: (1) www.czso.cz/csu/czso/graf-spotreba-alkoholickych-napoju-na-1-obyvatele-v-ceske-republice, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8001413/ - zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Špenátová omeleta

30min
(34 hlasů)

Snídaně z lásky

20min
(38 hlasů)

Hruškové lívanečky

40min
(29 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba