Pálení žáhy je všechno, jen ne vítané. Co když s ním bojujete kvůli tomu, že jíte zdravé potraviny v podobě rajčat, grepů a hořké čokolády?
Dobrého nepálí. Tedy, alespoň se to říká. Neplatí to ale vždycky! Své o tom ví přibližně 40 procent Čechů, kterým pálení žáhy neboli pyróza často připravuje hodně perné chvilky. Patříte k nim také? Pak byste si asi měli dávat větší pozor na to, co jíte.
Je to tu zas, trpím!
Podle lékařů z amerického zdravotnického střediska Mayo Clinic je běžným příznakem této patálie palčivá bolest za hrudní kostí, která se šíří až do krku, přičemž ji doprovází kyselá pachuť v ústech. Žádnou výjimkou není ani dušnost, zvracení a narušená schopnost polykání. Je to dáno tím, že se kyselina, která vzniká v žaludku, aby pomohla trávení, dostane do jícnu. Vzhledem k těmto nepříjemným stavům odborníci zastávají názor, že pálení žáhy může zhoršit kvalitu života podobně, jako třeba deprese, kardiovaskulární choroba nebo rakovina. Jaké potraviny tuhle svízel spouštějí? Možná se budete divit, ale patří do zdravé kategorie!
Zdravá rajčata mají i vedlejší účinky
Rajská jablíčka jsou bohatým zdrojem lykopenu a vitaminu C, díky čemuž posilují imunitu, regulují škodlivý cholesterol a normalizují tlak. Přisuzují se jim i zásluhy v podobě útlumu zánětů, neutralizace volných radikálů a zlepšení fyzické výkonnosti. Na stranu druhou mají i určitá negativa. Jde hlavně o obsah kyseliny jablečné a citronové, což jsou látky, jež mohou překyselit žaludek, a způsobit tak trable se žáhou.
Pozor na grapefruit
I konzumace grapefruitu dokáže odstartovat pyrózu – a to takřka ihned. Tento plod totiž zvyšuje žaludeční kyselost, a to zejména tehdy, když ho dopřejete nalačno. Mimochodem, už jste slyšeli o tom, že by se grapefruitová šťáva neměla kombinovat také s jistými léky? Týká se to preparátů na vysoký tlak a cholesterol, nežádoucí působení bylo zaznamenáno i u imunosupresiv a antidepresiv. Tak pozor na to!
Hořká čokoláda není pro všechny
Doby, kdy se na čokoládu nepohlíželo úplně pozitivně, jsou dávno pryč. Dnes je ta, která obsahuje vysoký podíl kvalitního kakaa, považována za prostředek, jež podporuje trávení a snižuje riziko onkologických onemocnění. Nicméně pořád platí, že citlivým jedincům mohou její stimulanty, jmenovitě kofein a teobromin, vyvolat pálení žáhy, na což lékaři často upozorňují.
Zdroje: 1mhealthtips.com, mayoclinic.org, .webmd.com
Sledujte nás na sociálních sítích: