Některé druhy zeleniny mají schopnost chránit zrak před degenerací sítnice nebo šedým zákalem. Víte které?
Nejen že vám bohatý a rozmanitý jídelníček pomůže dobře vypadat, ale také dobře vidět. Zrak totiž posilují různé látky obsažené v živinách.
Listová kapusta
Lutein a zeaxanthin předcházejí degeneraci sítnice způsobené stářím a listová kapusta je jimi nabitá doslova k prasknutí.
Brokolice, růžičková kapusta a paprika
Brokolice a růžičková kapusta dodají tělu vitamin C a rostlinné karotenoidy, které přispívají lepšímu zraku. Stejně jako paprika kterékoli barvy.
Špenát
Špenát obsahuje betakaroten, lutein, zeaxanthin a vitamin C – a to všechno chrání před ztrátou zraku.
Luštěniny
V luštěninách je hojně obsažená minerální látka zinek. Kromě jiného má téměř kouzelnou sílu ochránit oči před šedým zákalem.
Citrusy
Vitamin C v pomerančích a dalších citrusech udržuje oči zdravé a pomáhá chránit před šedým zákalem.
Mrkev
Mrkev přetéká betakarotenem, který je předstupněm vitaminu A. Toto rostlinné barvivo je pro zdravý zrak naprosto zásadní.
Batáty
Kromě mrkve mají velké množství betakarotenu také batáty a dýně.
Žluté ovoce
I žluté ovoce jako jsou physalis, kaki, mango, papája a třeba i meruňky nebo žluté melouny obsahují betakaroten.
Losos
Divoký losos a sardinky dodávají tělu velmi cenné omega-3-mastné kyseliny, které spolupomáhají zásobovat oční cévy.
Arašídy
V arašídech se ukrývá vitamin E, který chrání před volnými radikály celé tělo – včetně očí.
Pštrosí a krocaní maso
Oba druhy obsahují kromě železa také hodně zinku. Ten se stará o to, aby oční enzymy pracovaly správně.
Celozrnné pečivo
Potraviny s nízkým glykemickým indexem redukují riziko degenerace sítnice a dobře zasytí žaludek. Kdykoli, kdy to jen půjde, zvolte si raději pečivo v celozrnné variantě.
Zdroj: life line, healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: