Prostreno.cz

Potraviny zbytečně zkracující život

Líbí se vám na světě? Jestli ano, vyřaďte z jídelníčku konzervy, uzeniny a sycené limonády. Takovou radu pro vás mají odborníci!

Průměrná životnost tuzemské populace se pohybuje okolo 80 let. Chcete i vy na narozeninovém dortu jednou sfouknut tolik svíček? Pak byste si měli dát velký pozor na to, co jíte. Existují totiž jídla a nápoje, které se až podezřele často dávají do souvislosti s chronickými chorobami a dokonce i předčasným úmrtím. Kterých přesně se to týká?

Riziko skryté v konzervách

Když není prostor na vaření, bývají konzervované potraviny vítanou alternativou. Čas možná skutečně šetří, zdraví ovšem nikoli. Objevují se totiž názory, že obsahují spoustu chemických složek, a to včetně pranýřovaného bisfenolu A. Tato sloučenina je i při nízkých dávkách spojována s vývojovými poruchami, hormonální nerovnováhou, onkologickými onemocněními, neplodností i náchylností k užívání návykových látek. Rovněž se osočuje z poruch pozornosti a zhoršenou funkcí imunitního systému. Koho teď na polévku či maso z konzervy přešla chuť? Mimochodem, ani hliník, z něhož jsou konzervy vyrobené, nemá nejlepší pověst, neboť údajně nahrává demenci.

Uzeniny jsou zlo

Milujete salámy, šunky, párky a klobásy? V takovém případě je možná zbytečné šetřit si na důchod. Nedávná studie Americké kardiologické asociace poukazuje na to, že pouhých šest plátků lahůdkové uzeniny vám vyčerpá polovinu denního doporučeného množství sodíku. A právě proto se tyto masné výrobky dávají do přímé souvislosti s arteriální hypertenzí a zvýšeným výskytem srdečních chorob.

Pozor na sodovky a limonády

Chutnají po jablkách, malinách, exotickém ovoci i bylinkách. Má je každý supermarket a jdou doslova na dračku. O čem je řeč? Tak samozřejmě, že o sycených nápojích, z nichž některé se pyšní i označením „light“. Jenže umělá sladidla, barviva, emulgátory i konzervanty si vaši kondici pěkně „podají“. Jeden důkaz za všechny? Poznatky zahraničního výzkumu publikované v americkém týdeníku Time sdělují, že aspartam, což je jedno z nejznámějších náhradních sladidel, poškozuje buňky DNA, narušuje endokrinní systém a způsobuje záněty. Dále informují o tom, že nahrává astmatu a urychluje stárnutí. U těchto nápojů opravdu nemůžeme říkat „na zdraví“!

Zdroje: 1mhealthtips.com, time.com






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vaječná frittata se slaninou

30min
(19 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

25min
(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(20 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba