Mouka z kokosu? Ta je skvělým zprostředkovatelem lahodné chuti, vlákniny i bílkovin. Jak moc bude slušet připravovaným jídlům i vašemu zdraví?
Z kokosových palem pochází spousta úžasných věcí vonících po exotických krajích. Možná doma máte kokosový olej, vodu, cukr, sirup i likér. Co ale taková mouka? I ta by se vám mohla náramně hodit! Ptáte se, proč? Pokračujte ve čtení.
Dezerty a omáčky s tropickým nádechem
Ještě jste o této ingredienci nikdy neslyšeli? Pojďme se jí podívat na zoubek, mezi příznivci kulinářství je stále oblíbenější. Získává se z dužiny kokosových ořechů, která se po sušení a lisování rozemele na jemný prášek. Přestože není nijak slazená, chlubí se mírně nasládlou chutí, jež pokrmům dodává zajímavý podtón. Při přípravě dezertů se s ní dá nahradit „klasická“ mouka, ovšem je tu jedna podmínka. Protože absorbuje hodně tekutin, do těsta se přidává vajíčko navíc, aby se zabránilo nežádoucí drolivosti. Nejen při pečení se s touto přísadou ale dá čarovat, neboť se s ní běžně zahušťují i omáčky a polévky. Na seznam pozitiv si však připište i tohle…
Vítejte v bezlepkové zóně!
Kokosová mouka je přirozeně bezlepková, tudíž vhodná i pro jedince s celiakií. Ovšem i lidé, kteří chtějí jen množství jinak zvaného glutenu ve stravě o něco snížit, si ji zamilují! Na stranu druhou zprostředkovává spoustu vlákniny, která je důležitá pro detoxikaci, optimální trávení i prevenci zácpy a rakoviny tlustého střeva. Sluší se zmínit, že vláknina se dává do spojitosti také s omezenou pravděpodobností srdečních chorob.
Zdroj bílkovin, který na vás šetřit nebude
Výživoví poradci často a rádi zmiňují, že ¼ šálku této cizokrajné suroviny obsahuje celé čtyři gramy kvalitních bílkovin. K čemu je to dobré? Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď. Proteiny regulují průběh tělesných procesů, slouží jako zásobárny energie a podílí se na budování svalů. Rovněž vytvářejí protilátky chránící před nemocemi a obnovují buňky. Necháte si tyto benefity líbit?
Zdroje: healthybuilderz.com, healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: