Právě během zvýšeného výskytu nachlazení je dobré posilovat svůj imunitní systém – správnou stravou. Objevte zdravé tipy, které pomáhají předcházet nachlazení.
Zelí nebo růžičková kapusta obsahují vitamin C. Léty osvědčená první pomoc při nachlazení je také cibule a klasická kuřecí polévka. Na nachlazení pomůže také zázvor, který je přírodním antivirotikem, protizánětlivě působí zase červená řepa.
Jaké zdravé pokrmy si proti nachlazení připravit?
Medové mléko se zázvorem
Ingredience
50 g zázvoru
500 ml mléka
4 lžičky medu
Postup
1 Oloupejte zázvor a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte je do hrnce se 400 ml mléka a přiveďte k varu.
2 Odstavte a nechte 5 minut louhovat. Mezitím zahřejte 100 ml mléka v jiném hrnci, ale nevařte, nechte jen utvořit pěnu.
3 Oslaďte zázvorové mléko 3 lžičkami medu a nalijte přes síto do předehřátých sklenic.
4 Přidejte mléčnou pěnu a podávejte pokapané lžičkou medu.
Bezinková tvarohová pěna
Ingredience
1 jablko
2 lžíce citronové šťávy
400 g tvarohu
40 g moučkového cukru
1 lžička citronové kůry
trochu mleté skořice
150 ml šlehačky
balíček vanilkového cukru
ztužovač smetany
125 ml bezinkové šťávy
10 g moučkového cukru
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1 Jablko omyjte a nakrájejte na malé kostky a hned smíchejte s citronovou šťávou.
2 Tvaroh, 40 g moučkového cukru, lžičku jemně nastrouhané citronové kůry a špetku skořice ušlehejte do krému.
3 Ušlehejte smetanu, vanilkový cukr a ztužovač a smíchejte s jablkem (nechte si trochu na ozdobení).
4 Bezinkový sirup, 10 g moučkového cukru a vanilkový prášek míchejte ruční metličkou asi minutu.
5 Směs po lžících dávejte na tvarohový krém a lehce promíchejte.
6 Servírujte v mističkách posypané zbylým jablkem.
Růžičková kapusta na kari
Ingredience
30 g čerstvého zázvoru
1 cibule
1 stroužek česneku
300 g růžičkové kapusty
400 g sladkých brambor
lžíce másla
1 ½ lžičky kari
200 ml kokosového mléka
200 ml zeleninového vývaru, sůl
granátové jablko
koriandr
1 limetka
Postup
1 Nakrájejte zázvor, cibuli a česnek. Očistěte růžičkovou kapustu a odřízněte stonek, podle velikosti je rozřízněte. Oloupejte brambory a nakrájejte na kousky.
2 Zahřejte máslo a osmahněte na něm zázvor, cibuli a česnek po dobu 2 minut.
3 Přidejte růžičkovou kapustu a sladké brambory a restujte asi 4 minuty.
4 Poprašte kari a za stálého míchání krátce opečte. Zalijte kokosovým mlékem a vývarem, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut.
5 Rozpulte granátové jablko a vyndejte jádra.
6 Růžičkovou kapustu dochuťte kari se solí a několika kapkami limetkové šťávy.
7 Podáváme nahrubo nasekaným koriandrem a granátovými jádry.
Pikantní bramborový guláš
500 g uzeného masa
2 cibule
400 g brambor
½ hlávkového zelí
2 lžíce oleje
1 lžička kmínu
pepř
1 l zeleninového vývaru
300 g mrkve
½ svazku pažitky
30 g křenu
Postup
1 Uzené maso nakrájíme na kostky, cibuli na malé kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, zelí nakrájejte na proužky.
2 Maso osmažte ve 2 lžících horkého oleje a dejte stranou, přidejte brambory, zelí a cibuli. Dochuťte lžičkou kmínu a pepře. Přidejte zeleninový vývar a maso a přiveďte k varu. Přikryjte a vařte po dobu asi 30 minut.
3 Očistěte mrkev a nakrájejte na kostky, přidejte do guláše asi 15 minut před koncem doby vaření.
4 Nasekejte pažitku a nastrouhejte křen. Guláš osolte a opepřete. Servírujte posypané křenem a pažitkou.
Zdroj: essen und trinken, eatthis.com, https://www.thehealthymaven.com/cold-and-flu-busting-recipes/
Sledujte nás na sociálních sítích: