Probiotika i prebiotika jsou pro zdraví klíčová. Jak zkombinovat účinky jednoho i druhého? Vydejte se zlatou střední cestou a dopřejte svému tělu symbiotika!
O důležitosti probiotik se mluví a píše neustále. Tyto „přátelské“ bakterie pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru, povzbuzují obranyschopnost a podporují regeneraci tkání. Jejich konzumace také zlepšuje náladu a údajně přispívá k léčbě akné. Do spojitosti se však dává i s prevencí respiračních chorob a rakoviny. Pro zachování celkového zdraví se ale klade důraz i na prebiotika (1). Proč?
Delší mládí a ochrana před bacily
Prebiotika jsou přirozeným a potřebným partnerem probiotik, protože jim slouží jako zdroj potravy. Tento druh nestravitelné vlákniny podle vědců snižuje riziko srdečních onemocnění, odráží útoky škodlivých patogenů a zpomaluje stárnutí, což se promítá i na kvalitě pokožky (1). Chcete si zajistit výhody obojího? Můžete. Postarají se o to symbiotika! Tápete, co si pod tímto pojmem představit?
Ve dvou se to lépe táhne
„Symbiotika jsou potraviny, které úžasně kombinují vlastnosti probiotik a prebiotik. Vyživují mikroorganismy, které prospívají hostiteli. Rovněž zakládají nové kolonie prospěšných bakterií, proto mají na fyzickou a psychickou kondici velký vliv,“ objasňuje španělská nutriční expertka Lola García (2). Nabízí tyto blahodárné „medikamenty“ i váš obchod? No samozřejmě. Při příštím nákupu se porozhlédněte třeba po tomhle.
Kysané zelí je dobré zelí
Prvním báječným symbiotickým příkladem je kysané neboli kvašené zelí. Věděli jste, že si díky němu můžete snížit i hladinu cholesterolu? Jeho poměrně malá porce vám také může pokrýt polovinu denního doporučeného množství vitaminu C, který zvyšuje duševní odolnost a zmírňuje dopad oxidačního stresu. Zelí samo o sobě se podílí i na optimalizaci krevních cukrů. Kromě něj si ale do košíku určitě dejte i tempeh – sójový produkt často označovaný jako jávanské maso. Jmenovaná výživová terapeutka Lola García doporučuje i miso, což je pasta ze sójových bobů, kterou lze při vaření zakomponovat do celé řady pokrmů (2).
Zdroje: (1) www.shawellnessclinic.com, (2) www.medicalnewstoday.com
Sledujte nás na sociálních sítích: