Zdravá střeva jsou předpokladem pro naše celkové zdraví. Protože největší díl imunitního systému se nachází právě ve střevech. Kromě toho jeho obyvatele předurčují, jak vypadá naše postava. O důvod víc, abychom s tím něco udělali – třeba s těmito recepty.
Všimli jste si už, že když není v pořádku „břicho“, necítíte se celkově příliš dobře? Duševní pohodu, ale především obranyschopnost a v neposlední řadě také postavu mají na svědomí střeva a střevní mikroflóra. Vyzkoušejte nějaký z našich receptů na posílení zdraví – střeva vám jistě poděkují.
Miska plná ovoce
Ingredience
50 g vlašských ořechů
1 lžíce kokosového oleje
100 g špaldových vloček
3 lžíce lněných semínek
8 lžic javorového sirupu
400 g mraženého ovoce
100 g čerstvého ovoce
100 ml kokosového mléka
Postup
1 Ořechy nasekejte, kokosový olej zahřejte v pánvi a opečte v něm ořechy, vločky a lněné semínko. Přidejte 4 lžíce javorového sirupu, promíchejte a opečte. Přendejte na pečicí papír a nechte vychladnout.
2 Zmražené ovoce nechte rozmrznout, čerstvé očistěte a nakrájejte na menší kousky. Rozmixujte rozmrazené ovoce s kokosovým mlékem dohladka a naplňte do dvou misek. Přidejte čerstvé ovoce a pečená semínka.
Mrkvový chléb
Ingredience
220 g mrkve
150 g mletých mandlí
50 g lněných semínek
30 g psyllia
1 lžička mletého koriandru
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky soli
4 vejce
2 lžíce oleje
Postup
1 Předehřejte si troubu na 160 stupňů. Na plech dejte papír na pečení a nastrouhejte na něj mrkev. Rovnoměrně rozprostřete a sušte v troubě asi 20 minut. Potom nechte vychladnout. Formu na dort nebo chlebíček vyložte pečicím papírem.
2 Smíchejte mandle, lněné semínko, Psyllium, koriandr, jedlou sodu a sůl. Přidejte vejce, mrkev a olej a ručním mixérem dohladka. Vložte do formy a pečte po dobu 1 hodiny. Nechte krátce vychladnout a vyjměte z formy.
Salát z quinoy
Ingredience
125 g quinoy
sůl
pepř
100 g rajčat
150 g okurky
2 stonky máty
3 stonky petrželky
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce citronové šťávy
100 g sýru feta
2 lžíce semínek
Postup
1 Quinou vložte do hrnce s 300 ml osolené vody, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Nechte vychladnout.
2 Nakrájejte rajčata a okurku, bylinky nasekejte nahrubo.
3 Smíchejte olej a citronovou šťávu a osolte a opepřete.
4 Smíchejte quinou s rajčaty, okurkou a bylinkami. Fetu rozdrobte a přimíchejte.
5 Dejte vychladit a podávejte posypané semínky.
Zdroj: essen und trinken, https://www.eatingwell.com/article/2059033/best-and-worst-foods-to-eat-for-gut-health/
Sledujte nás na sociálních sítích: