Prostreno.cz

Přísady do salátů pro lepší chuť i zdraví

Salát není jenom o zelenině. Co kdybyste si do toho svého přidali kopřivová semínka, červené fazole nebo balzamikový ocet? Tyto ingredience ho povýší na zcela jinou úroveň!

Salátu není nikdy dost. Potvrzují to závěry americké studie, kterou uskutečnila Louisianská státní univerzita. Vyplývá z nich, že lidem, kteří si toto jídlo dávají několikrát do týdne, zpravidla nechybí základní živiny, což má samozřejmě pozitivní dopad na jejich zdraví. Autoři onoho výzkumu navíc poznamenávají, že denní konzumace 60 gramů zeleniny může prodloužit život až o dva roky (1). Jenže ono se to snadno řekne, že? Představa, že budete jíst nakrájenou okurku smíchanou s rajčetem a paprikou pořád dokola, vás ani v nejmenším neláká? Kdo by se tomu divil. Udělejte si saláty něčím zvláštní a jedinečné. Do jejich přípravy můžete zahrnout třeba tyto přísady!

Kopřivová semínka pro extra benefity

Kopřivu k léčebným účelům využívali už staří Egypťané. A zdaleka nešlo jenom o listy! Už jste ochutnali kopřivová semínka? Dají se sehnat na internetu, stejně jako v bylinkářství či v obchodě se speciální výživou. Využít se dají nejen do salátů, ale i do polévek. S nimi budou pokrmy mnohem zajímavější! Pokud jde o jejich klady, je prokázáno, že obsahují látky, které tlumí záněty, pomáhají na sennou rýmu a normalizují krevní tlak (2).

Dejte šanci fazolím

Jak byste se tvářili na červené fazole? I ty se k nakrájené zelenině náramně hodí. A co víc – když do mísy přihodíte 1/4 šálku, získáte pořádnou dávku vlákniny i antioxidantů, což slibuje prevenci rakoviny tlustého střeva, Alzheimerovy choroby, diabetu i kardiovaskulárních onemocnění (3).

Balzamikový ocet si zamilujete

Až v supermarketu narazíte na balzamikový ocet, nenechávejte ho tam bez povšimnutí. Tento tekutý kulinářský poklad pocházející z Itálie i z toho nejnudnějšího salátu udělá hotový gastronomický skvost. Díky obsahu probiotických sloučenin podporuje hubnutí, protože prodlužuje pocit sytosti. Rovněž zlepšuje krevní oběh a zabraňuje vzniku krevních sraženin (4,5).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16963344/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9923611/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19140159/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27585814/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba