Obiloviny mají v současné době trochu problémy se svou pověstí, ale finská studie objasňuje mnoho z výhod konzumace žita. Například tu, proč jsou potraviny, jako je chléb vyrobený z žitného kvásku, tak zdravé.
Odborníci se shodují, že zdravá střevní flóra je nepostradatelným základem pro zdraví a imunitní systém. Ale které potraviny jsou dobré pro naše střeva a které ne, je pro mnohé z nás ještě občas velká záhada. Z Finska nyní přichází jasná zpráva: žito je pro lidské tělo velmi zdravé!
Zdravé bakterie
Žito je ve Finsku základní potravinou – nejen všudypřítomný křupavý chléb nebo kváskový chléb se často vyrábějí z žitné mouky, ale také vodka, která je u Finů velmi oblíbená, se vyrábí z obilí. Nedávná studie z Finska naznačuje, že sáhnout po zdravém žitném chlebu při nákupu častěji, než dosud by byl dobrý nápad. Kvásek vyrobený z žita, který se používá k pečení chleba, obsahuje totiž obzvláště velké množství cenných bakterií mléčného kvašení.
Jsou zodpovědné nejen za fermentační proces v chlebovém těstě, ale také produkují aminokyseliny a peptidy z žita, které jsou dobré pro náš metabolismus a zejména pro hladinu inzulínu, protože žito snižuje hladinu cukru v krvi.
Kromě toho vědci zjistili, že bakterie z žita jsou obzvláště podobné našim střevním bakteriím, a proto konzumace žita podporuje zdravou střevní flóru.
Chléb plný antioxidantů
Koho by napadlo, že rustikální žitný chléb obsahuje tolik dobrých antioxidantů a může být prostředkem pro zvýšení naší obranyschopnosti? Ústřední role, kterou střevní mikrobi hrají v lidském zdraví, je v posledních několika desetiletích stále jasnější. Proto bychom se o zdraví své střevní mikroflóry měli dobře starat. Je dobré vyhnout se zbytečným antibiotikům a krmit střevní bakterie optimálními potravinami – jako například žitem.
Zdroj: názory autora, University of Eastern Finland (2019): Rye is healthy, thanks to an interplay of microbes , abgerufen am: 08.08.2019 www.uef.fi/-/rye-is-healthy-thanks-to-an-interplay-of-microbes
Sledujte nás na sociálních sítích: