Jak vědci v posledních letech zjistili, velké části imunitního systému se nacházejí v našich střevech. Miliony prospěšných bakterií jsou důvodem, proč všechno běží jako hodinky. Pokud se tato křehká rovnováha dostane do potíží, začne se hromadit infekce. Ale nebojte se: S našimi tipy můžete střevní flóru budovat cíleně.
Naše střeva dělají mnohem víc, než jen tráví jídlo. Během posledních 15 let vědci podrobně studovali dříve zanedbaný orgán. Dnes víme, že střeva jsou orgánem s důležitými úkoly ohledně našeho imunitního systému. Téma budování střevní flóry tak v posledních letech získalo na významu. A které potraviny jsou na budování střevní mikroflóry nejlepší?
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy snižují riziko chronického zánětlivého onemocnění střev díky omega-3 mastným kyselinám.
Kimči
Pikantní nakládaná zelenina z Koreje je plná trávicích enzymů, vlákniny a prospěšných bakterií pro naše střeva. Obsažené bakterie mléčného kvašení udržují produkci žaludeční kyseliny v rovnováze.
Kefír
Neošetřené mléčné kultury, jako je jogurt, podmáslí, čerstvý mléčný sýr nebo kefír, obsahují probiotika a enzymy, které udržují střeva v chodu. Jsou také bohaté na vitamíny a minerály, jako je vápník a hořčík.
Ovocný ocet
Jablečný ocet je jedním z probiotik a je bohatý na kyselinu mléčnou a glukonovou, která podporuje růst dobrých střevních bakterií. Kromě toho jablečný ocet podporuje trávení. Tip: Smíchejte salátový dresink s jablečným octem nebo vypijte sklenici vody se lžící jablečného octa každé ráno.
Pastináky
Díky vláknině, kterou obsahuje, se pastinák fermentuje v zažívacím traktu a má pozitivní vliv na růst a také na činnost dobrých střevních bakterií.
Brokolice
Brokolice obsahuje vlákninu, vitaminy a zdraví podporující fytochemikálie. Dobré střevní bakterie získáte především z dušené brokolice.
Kombucha
Kombucha je fermentovaný čajový nápoj vyrobený z kombuchové houby. Čaj podporuje zdravou střevní flóru, protože poskytuje slabě kyselou hodnotu pH, ve které se špatné střevní bakterie necítí pohodlně.
Kokosový olej
Tropický olej posiluje imunitní systém a má antibakteriální účinek. Kyselina laurová obsažená v kokosovém oleji bojuje proti špatným bakteriím a působí proti škodlivým kvasinkovém kulturám ve střevě, jako je Candida albicans.
Lněné semeno
Lněná semínka, ale také chia nebo konopná semínka, jsou vynikajícím zdrojem vlákniny. Nabobtnají ve střevě a vážou znečišťující látky na sebe. Kromě toho mají prebiotický účinek, protože podporují růst dobrých střevních bakterií. V naklíčené formě jsou lépe stravitelné.
Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com
Sledujte nás na sociálních sítích: