Zelená je dobrá! Symbolizuje život, vitalitu, svěžest, přírodu i obnovu. A ve spojitosti s jablky se rozhodně nenechá zahanbit. Proč tohle oblíbené ovoce přidávat do pleťových masek a z jakého důvodu je právě teď nesmírně žádané?
Granny Smith, Golden Delicious a další odrůdy. Zelená jablka jsou plná základních živin, které prospívají zdraví i kráse. Ostatně, posuďte sami.
Zpomalují stárnutí
Použití pleťové masky s jablečným pyré zjemňuje pokožku, vyživuje ji a zabraňuje výskytu akné a tmavých kruhů pod očima. Zjednodušeně řečeno, zelená jablka oddalují stárnutí.
Ulevují od astmatu
Jsou bohatá na vitaminy A, C a K, patří ke zdrojům železa, draslíku, vápníku, antioxidantů a flavonoidů. A právě u flavonoidů vědci prokázali, že ulevují od astmatu (1), což je chronické onemocnění charakterizované zánětem dýchacích cest a omezením průtoku vzduchu. Trápí-li vás právě teď v období sezonních alergií, zásobte se jablky.
Pomáhají při prevenci krevních sraženin
Zelená jablka obsahují chemickou sloučeninu známou jako rutin, jež může zabránit tvorbě krevních sraženin. Vědci tvrdí, že toto zjištění může pomoci v boji proti srdečním chorobám a mrtvici. Zelené jablko denně (nebo jablečná šťáva) tak patří k nesmírně užitečným tipům. A mimochodem, sraženinám brání i pohyb. Podle studie publikované v časopise Journal of Thrombosis and Haemostasis pravidelná účast na sportovních aktivitách snižuje riziko vzniku krevních sraženin o 39 procent u žen a o 22 procent u mužů (2).
Zrychlují metabolismus
Zelená jablíčka jsou spojencem trávení, preventivě působí proti nadýmání, také přispívají k vyplavování všech toxinů ze žaludku a podporují funkci metabolismu. Kromě toho je to dobrá svačina, která nepodléhá rychlé zkáze, vejde se do každé tašky a nemusí se krájet.
Podporují zdraví kostí a zabraňují osteoporóze
Minerální hustota kostí s věkem nezůstává stabilní, klesá zvláště po menopauze a vede k osteoporóze, tedy metabolickému onemocnění kostí. Proti této nemoci bojuje vitamin K. A tady přichází další dobrá zpráva. Zelená jablíčka obsahují draslík, vápník a právě „káčko“, takže zlepšují celkové zdraví kostí.
Mohou je jíst i cukrovkáři
Lékaři říkají, že zelená jablka obsahují méně cukru a mnohem více vlákniny, tedy aspoň v porovnání s jablky červenými, jsou tedy vhodná i pro lidí trpící cukrovkou. O vláknině se ví, že má příznivé účinky na zažívání, udržuje tlusté střevo v kvalitním stavu a kromě jiného upravuje průjem nebo zácpu.
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3725497/, (2) www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071120124245.htm
Sledujte nás na sociálních sítích: