Menu
Pro hledaný termín nebyly nalezeny žádné výsledky.
Zpět na: Správnou kombinací potravin lze zesílit jejich nutriční přínos
Špenát je nízkokalorická zelenina, která je bohatá na vitaminy skupiny B a vitamin C. Má také vysoký obsah beta-karotenu (3 250 µg / 100 g), což je prekurzor vitaminu A. Tato zelená listová zelenina také dodává lidskému organismu řadu minerálů, jako je zejména draslík, vápník, hořčík a železo. Není to bomba na železo. Před léty udělal někdo chybu v desetinném místě, co se obsahu špenátu týká, a tak se dlouho uvádělo desetinásobně více železa ve špenátu. Nevyspělý autor příspěvku toto ještě nezaznamenal. Obecné má být strava bohatá, složená z několika přísad, ingrediencí , aby došlo k tak zvané synergenci účinků (výsledný účinek současně působících složek je větší než souhrn účinků jednotlivých složek. Někdy se symbolicky vyjadřuje jako 1 + 1 > 2). Je to složité a vyžaduje to znalosti. Rozhodně s nemá míchat zelenina s ovocem. Ovoce se má konzumovat dopoledne a zelenina odpoledne. Běžně medicína uvádí, že dochází ke vstřebání jen 3 % například stopových prvků při běžné konzumaci. Aby se do buněk dostalo více, je třeba podpory vstřebatelnosti. K tomu slouží asi 6 látek, například jde o cheláty: kyselina ethylendiamintetraoctová (vhodná k vázání Mn2+,Zn2+,Cu2+), kyselina diethylentriaminpentaoctová (vhodná k vazbám Fe), kyselina ethylenediamindihydroxyphenyloctová (vhodná k vazbám Fe). Samotné slovo chelát je odvozeno z řeckého "chelós" znamenající krabí klepeto a vystihující, jak je atom kovu "chycen" svým organickým nosičem. Chelátová forma obsažených minerálních látek přináší maximálně efektivní způsob vstřebávání důležitých prvků jako jsou zinek, měď, mangan a železo. Mikronutrienty v chelátových vazbách jsou přirozenou součástí rostlinných pletiv. Chelatační (bisglycinátní) látky jsou používáme mimo jiné i v humánní medicíně. Cheláty nejsou deaktivovány některými složkami stravy – fytáty, oxaláty, taniny (luštěniny, obiloviny, červená řepa, mangold, špenát, rebarbora, černý čaj, kakao), fosfáty (kola, kebab, tavené sýry, instantní polévky), vlákninou (jablka, banány, pečivo atd.). V případě deaktivace se ionty naváží na tyto složky stravy a vyjdou z těla ven, aniž by se vstřebaly
To si neumím představit
Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.
Zdarma produkt k testování!
Reklama