Je tolerantní k suchu a pěstuje se na všech pěti kontinentech světa. Jak čočka působí na lidský organismus a kdy představuje bezpečnostní hrozbu? Tohle byste o ní měli vědět!
Ono se to nezdá, ale čočka má zajímavou historii. Byla součástí lidské stravy již od starověku, přičemž její semena se v rámci lidového léčitelství k úlevě od různých zdravotních potíží používají i nadále. Perorálně se aplikují při léčbě cukrovky, lokálně jako vodní pasta krotí kožní infekce a popáleniny.
Nutriční poradci si čočky cení pro značný obsah esenciálních makroživin, jmenovitě funkčních proteinů a sacharidů, jakožto i bioaktivních fytochemikálií, jako jsou fytáty (kyselina fytová) a polyfenoly. Přítomnost působivého arzenálu sekundárních metabolitů, minerálů a bioaktivních složek v čočce se zdá být slibná. Podle všeho tahle superpotravina tělu pomáhá hned několika způsoby.
Podporuje trávicí systém
Čočka je obzvláště bohatá na prebiotickou vlákninu, která podporuje trávicí funkce a pečuje o prospěšné střevní bakterie. Strava bohatá na vlákninu se obecně spojuje s řadou zdravotních výhod, včetně sníženého rizika kolorektálního karcinomu (1).
Eliminuje riziko některých chronických onemocnění
Studie ukazují, že pravidelná konzumace čočky snižuje riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka, obezita, rakovina a srdeční choroby (2). Je to díky bohatému obsahu ochranných rostlinných sloučenin zvaných fenoly (čočka patří mezi luštěniny s nejvyšším obsahem fenolů). Není tedy žádným překvapením, že se tahle známá luštěnina může pochlubit antioxidačním, antibakteriálním, antivirovým a protizánětlivým účinkem.
Řídí hladinu cukru v krvi
Luštěniny, a to včetně čočky, mají nízký glykemický index, který zpomaluje rychlost uvolňování energie do krevního řečiště. To pomáhá zlepšit řízení krevního cukru a kontrolu chutí k jídlu. Čočka je navíc bohatým zdrojem bílkovin, díky čemuž je skvělou alternativou masa nebo ryb. Navzdory jejímu nutričnímu profilu ji ale nemohou jíst všichni.
Je čočka bezpečná pro každého?
Pro většinu lidí je čočka zdravou součástí vyvážené stravy. Stojí však za zmínku, že alergie na ni je poměrně častá. Jak se projevuje? Dýchacími potížemi, vyrážkou (kopřivkou) a v nejhorších případech i anafylaktickým šokem. Pokud máte alergii na jiné luštěniny, jako je cizrna a hrách, je pravděpodobné, že si s čočkou nebudete rozumět.
Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/202011, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3619154/, www.bbcgoodfood.com
Sledujte nás na sociálních sítích: