Prostreno.cz

Pro a proti kořeněných jídel

Co dělá pálivé jídlo s tělem? Ne všechny jeho účinky na organismus bývají žádané. Tohle je tak trochu špatně!

To, že ostrá jídla pálí, způsobuje látka zvaná kapsaicin. Každý na ni reaguje jinak. Zatímco jeden úplně v klidu spořádá celou hrst chilli papriček, ten druhý nepozře ani jednu. Bez ohledu na skutečnost, jak kdo kapsaicin snáší, lze o něm říct, že je látkou mnoha tváří. Po jeho konzumaci můžete počítat s několika pozitivními i negativními účinky.

Problémy s trávením

Kapsaicin způsobuje pálení v žaludku a může se postarat o jeho podráždění. U citlivých jedinců se nezřídka objevuje i zčervenání kůže. Pozor by si měli dát hlavně lidé se syndromem dráždivého trakčníku a Crohnovou chorobou.

Pocení

Kapsaicin zahřívá organismus a ten na změnu teploty reaguje potem, který ho má ochladit. To je naprosto normální.

Výtok z nosu a rýma

Nos je neustále vytížený. Zabraňuje vniknutí všeho škodlivého do těla, a jakmile detekuje cizí předmět, jako je prach nebo bakterie, reaguje podrážděnou nosní dutinou. To se stává i v případě ostrého jídla, jakmile si k němu přičichnete. V restauraci či kdekoli jinde se tak může stát, že začnete kýchat a objeví se u vás výtok z nosu nebo rýma.  

Pálení žáhy

Kořeněná jídla jsou často spojována s pálením žáhy, ke kterému dochází, když se žaludeční kyselina nebo nestrávené jídlo vrátí zpět do krku a způsobí pocit pálení.

Žaludeční potíže

Na bolest ve střední části břicha si po kořeněném, smaženém a pikantním jídle často stěžují pacienti se žaludečními vředy. Ostré pokrmy tak rozhodně nejsou pro všechny. Na druhou stranu jsou i užitečné!

Možná podpora metabolismu a delší život

Existují různé teorie, podle kterých kořeněná jídla zrychlují metabolismus a umožňují rychlejší spalování tuků. Studie z Harvard School of Public Health publikovaná v srpnu roku 2015 také pikantní potraviny spojila s delším životem (1). O kapsaicinu se zároveň tvrdí, že zlepšuje imunitu. Ničí totiž bakterie, čímž předchází různým infekcím a virům. Další dobrou zprávou je, že krémy nebo gely s touto látkou poskytují úlevu od bolesti lidem trpícím kloubními potížemi a revmatem. Úspěch zaznamenávají i kapsaicinové náplasti z lékáren, jež prohřívají pokožku a tiší bolest.

Zdroje: (1) www.health.harvard.edu/nutrition/spicy-foods-associated-with-longer-life-harvard-researchers-find, www.pushdoctor.co.uk, www.wikipedia.org





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vanilkové vafle

40min
(40 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(19 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Domácí granola

30min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba