Čerstvá brokolice versus mražená. Co obsahuje více živin – a navíc s lepší biologickou dostupností? Pokud chcete nutričně bohaté potraviny, zřejmě je musíte hledat u ledu!
Když takhle procházíte supermarketem, do jaké uličky zavítáte pro zeleninu? Raději s košíkem zajedete mezi regály s čerstvými produkty? Anebo si vyberete spíše v mrazicích boxech? Možná vás překvapí, co je z nutričního hlediska lepší!
Chlad může být k velkému užitku
„Ve skutečnosti mohou být mražené produkty mnohem výživnější než celá řada čerstvých možností,“ upozorňuje australská dietoložka Milly Smith. Jak je to možné? Vysvětlení není zase tolik složité. Dle této odbornice je to dáno tím, že díky hlubokému zamražení ihned po sběru si tyto potraviny zachovávají veškerou nutriční hodnotu. Naopak čerstvé plody o ni přicházejí, a to kvůli náročné přepravě a mnohdy i nevhodnému a dlouhému skladování. Ještě vás to tak docela nepřesvědčilo? Na celou věc se můžete podívat i vědecky.
Rozdílný pohled na stejné potraviny
Poznatky jistého amerického výzkumu naznačují, že nejen mražení, ale dokonce i konzervování potravin výrazně zlepšuje biologickou dostupnost jejich cenných antioxidantů – tedy alespoň ve srovnání s čerstvými produkty. Pokud si tedy dáte kupříkladu konzervovaná rajčata nebo mražené borůvky, obsažené prospěšné sloučeniny vaše tělo mnohem lépe vstřebá a využije. Na to pochopitelně navazují i zdravotní výhody, jež zahrnují třeba silnější ochranu před oxidačním stresem i chronickými chorobami. Co další nesporné výhody?
Menší náklady, menší plýtvání
Jde-li konkrétně o studené poklady v mrazáku, nelze jim upřít, že mají skutečně dlouhou trvanlivost. A při jejich přípravě si také člověk uvaří jen takové množství, které opravdu spotřebuje. Pokud ne, v určitých případech může ten přebytek šoupnout zpátky k ledu! To dle názoru odborníků podstatně omezuje plýtvání jídlem, což je bohužel typický moderní civilizační zlozvyk. Tyto potraviny mohou být oproti těm čerstvým také levnější. V době, kdy kvůli energetické krizi počítáme každou korunu, to nejde nezohlednit! A co si budeme povídat – v kuchyni lze i ze zamrazených potravin vykouzlit celou řadu lahodných pokrmů.
Zdroj: www.houseofwellness.com, www.howtodoit.com
Sledujte nás na sociálních sítích: