Je tu opět chladné období. Na rýmu, bolest v krku a kašel právě teď nepomůže nic jako miska horké polévky. Přinášíme recept na polévku, která vás jistě uzdraví – a to i bez kuřecího masa.
Když jsme se nachladili jako malí, babička hned přispěchala s výživným kuřecí vývarem nebo poctivým vývarem z hovězích kostí. Ale pokud v dospělosti více přemýšlíme o budoucnosti planety, stejně dobře poslouží i opravdu dobrý zeleninový vývar. Veganský, úplně bez masa. Zvlášť, když je plná posilovačů imunity, jako je zázvor, kurkuma, cibule a česnek. Možnosti zeleninové polévky nebo italské minestrone jsou nekonečné. Základ pro vývar zůstává vždy stejný. Suroviny se liší v závislosti na ročním období a osobním vkusu. Recept na veganskou polévku proti nachlazení je tady!
Tato veganská zeleninová polévka vás rychle postaví na nohy:
Veganská zeleninová polévka proti nachlazení
Ingredience na vývar
1 cibule
2 stroužky česneku, oloupané
1/2 celeru
2–3 mrkve, pastinák nebo kořeny petržele
1/2 svazku petrželky
1 bobkový list, snítka tymiánu nebo bylinky do polévky
1 kus zázvoru, nakrájený na plátky
1/2 kořene kurkumy (pozor: velmi silně barví!), nakrájené na plátky
2 rajčata (nakrájená), volitelně
olivový olej
1 lžička soli
Ingredience do polévky
Do polévky můžete nakrájet veškerou zeleninu, která dobře chutná nebo má sezonu. Například:
mrkev (nakrájená na kostičky)
cuketa (nakrájená na kostičky)
celer (plátky)
brambory (kostky)
pórek (nakrájený na plátky)
zelené fazole
paprika (kousky)
černá nebo kapusta
zmražený hrášek
houby (plátky)
špenát
švýcarský mangold (kousky na skus)
Extra sacharidy vás zasytí
bílé fazole (plechovka)
cizrna (plechovka)
Těstoviny (nejlépe krátké, malé nudle – uvařené v jiném hrnci, jinak se průzračná polévka zakalí!)
Na ozdobu
pesto
parmazán (Pozor! Není veganský)
čerstvé nasekané bylinky, jako je petržel
Příprava
1 Cibuli rozpůlíme, stroužky česneku, celer a tuřín nakrájíme nahrubo a zprudka orestujeme na olivovém oleji. Poté zalijte velkým množstvím vody (jeden až dva litry). A přidejte petržel (hlavně stonky), bobkový list, zázvor a kurkumu (možná rajčata).
2 Celé osolte a nechte přikryté dusit alespoň hodinu – čím déle, tím lépa. Vývar přelijte přes sítko do jiného kastrůlku a uvařenou zeleninu vyhoďte.
3 Nyní čerstvou zeleninu nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve vývaru do měkka. Delikátní ingredience jako špenát nebo mangold přidávejte až úplně nakonec. Cílem je, aby veškerá zelenina byla stále pěkně „na skus“ a nebyla převařená.
4 Těstoviny, fazole, chléb, cizrna – vše, co vám chutná, můžete přidat, aby vás polévka zasytila. Těstoviny je důležité vařit samostatně, jinak škrob polévku zakalí.
5 V Itálii lidé rádi přidávají trochu pesta nebo parmazánu. Tato polévka je ale chutná i samotná nebo s čerstvou petrželkou – a zaručeně pomůže proti nachlazení.
Dobrou chuť a brzy se uzdravte!
Zdroj: www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-rezept-vegane-suppe-gegen-erkaeltung
Sledujte nás na sociálních sítích: