Prostreno.cz

Benefity teplého jídla

Zatímco někdo vyloženě miluje horké polévky, jiný preferuje spíš vlažnější jídlo. Buď jak buď, když je oběd či večeře spíše teplejší, má to pro tělo jisté výhody. 

Existují jídla, která si lépe vychutnáte teplá. To je bez debat. Jestli pokrm ohřejete, nebo ne, zároveň dává zvěstovat, jak se po něm budete cítit. Benefity teplejšího jídla jsou jasné!

Teplé jídlo je snadněji stravitelné

Jedním z důvodů, proč je lepší zvolit teplé jídlo před studeným, je, že teplé jídlo je snadněji stravitelné. Žaludek a střeva totiž nejlépe přijmou pokrm, který má zhruba stejnou teplotu jako tělo, to znamená asi 37 °C. Se studeným pokrmem má organismus naopak hodně práce, aby jídlo rozložil na kousky, zatímco ho trávíte. To může vést k nepravidelným pohybům střev a dalším žaludečním problémům. Obecně tedy platí, že je moudré upřednostňovat teplejší jídlo před chladnějším.

Teplé jídlo je zdravější a hygieničtější

Teplé jídlo je považováno za zdravější a bezpečnější. Je to proto, že choroboplodné zárodky a bakterie nemohou přežít za určitou teplotou. To je také důvod, proč je důležité, abyste si jídlo před jeho konzumací řádně ohřáli, protože to je nejlepší způsob, jak zajistit, aby bylo bez kontaminantů.

Teplé jídlo pomáhá regulovat tělesnou teplotu

Dalším zdravotním přínosem konzumace teplého jídla je, že ovlivňuje tělesnou tedy vnitřní teplotu, což se nesmírně hodí hlavně v chladném dni, kupříkladu když sněží nebo prší. Stačí hrnek teplé polévky a hned je na světě veseleji.

Teplé jídlo zrychluje metabolismus

Dalším potenciálním zdravotním přínosem horkého jídla je, že může pomoci urychlit chod metabolismu. Celé to funguje tak, že teplý pokrm zvýší srdeční frekvenci organismu a tím pádem v těle vyprodukuje více tepla, čímž dokonce nahrává spalování kalorií. Proto konzumace horkých nebo kořeněných jídel může vést ke ztrátě hmotnosti. Využijte toho, pokud se právě teď snažíte zhubnout.

Teplé jídlo chutná lépe

Některé výzkumy ukazují, že jídlo chutná lépe, když je teplé. Abychom to vysvětlili, studie poukazují na chuťový receptor, který zachycuje sladké a hořké chutě. Když je jídlo teplé, tento receptor často vysílá silnější signál do mozku. Ponecháme-li stranou výzkum, teplé jídlo někdy uspokojí touhu, kterou studené jídlo nedokáže.

Některé potraviny jsou však zdravější studené

Přestože u mnoha potravin dochází při vaření ke zvýšení nutriční hodnoty, některé potraviny ztrácejí živiny. Například vitaminy C a B se obvykle při tepelné úpravě jídla ztrácejí. Některé druhy ovoce a zeleniny je tedy žádoucí konzumovat zastudena.

Zdroje: www.luncheaze.com, www.healthguide.ng





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba